jonathan-sager-drag-queens
Inrikes

S-ilska över SD-kritik mot sagostunder med dragqueens för barn

Publicerad 11/4/2022
Annons

Att vuxna män som klär sig som kvinnor läser sagor för barn så små som två år inte är lämpligt, och är något man vill sätta stopp för, anser Socialdemokraterna i Kalmar är oacceptabelt. Statstelevisionen har även talat med en hbtq-aktivist som rasar mot SD:s ställning i frågan.

I slutet av november planeras sagostunden Drag story hour hållas på Kalmar stadsbiblioteket för barn mellan 2-7 år vid två tillfällen. Enligt biblioteket handlar det om att ”låta fantasin flöda utan normer och gränser”.

Detta är något som Sverigedemokraterna i kommunen vill stoppa.

– Jag anser barn ska få vara barn, att prata om sexuella läggningar med två-åringar ser jag som direkt motbjudande. Det är vår moraliska skyldighet att det stoppas. Vi anser att två-åringar ska ha skyddad rätt att leka och vara barn, säger Jonathan Sager (SD) till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Sverigedemokrat vill förbjuda sagostunder med dragqueens för barn

Sager menar att det är vad de säger som förvirrar barnen.

– Böcker som de ibland läser och som jag fått ta del av, exempelvis en bok som heter ”Leo, pojken med snippan”. En sådan bok förvirrar alla små pojkar med ”jaha, är jag ingen pojke”. Det är inte rimligt att föra anspelningar om sexuella läggningar för två-åringar. De ska inte behöva tänka på vilken sexuell läggning eller identitet de har, det ska de få göra i den takt som de utvecklas.

Han vill även se att kommunen skapar ett förbud mot att stötta verksamheter som riktar sexuella anspelningar, normkritik och normkreativitet till 2-åringar med skattepengar.

Partiet har fått ett stort stöd för sitt ställningstagande och hundratals uppmuntrande meddelanden.

Okunskap

Maia Dahlberg (S) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Kalmar kommun och säger att det inte finns någon chans att arrangemanget kommer att stoppas.

– Vi har en biblioteksplan, och en policy för hbtqi-frågor med handlingsplaner så det råder ingen tvekan att vi ska jobba med de här frågorna. Den här typen av arrangemang och evenemang passar en del föräldragrupper och barn väldigt bra, säger Maia Dahlberg (S).

LÄS ÄVEN: Sagostund med dragqueens för barn ställs in efter kritik – bibliotekschefen ”hotad”

Hon hävdar även att kritiken handlar om okunskap.

– Det bygger på fördomar och att man inte bryr sig om att utmana de här fördomarna. Det handlar också om att man inte förstår vad normkritik är och hur viktigt det är. Alla stora förändringar vi gjort i samhället har byggt på normkritik egentligen.

Fackordförande rasar

Statstelevisionen har också talat med Anna Troberg, fackordförande på DIK tillika före detta partiledare för Piratpartiet och hbtq-aktivist, som säger att de ser allvarligt på Sagers uttalande.

– Det vore ju helt förfärligt om biblioteken inte skulle kunna ha sådana här sagostunder framöver, eller annan verksamhet som någon av någon anledning tycker är besvärlig. Biblioteken ska vara öppna, demokratiska rum där alla människor är välkomna, säger Anna Troberg.

Troberg anser att politiska partier och politiska företrädare ska hålla sig borta från att detaljstyra verksamheten och utbudet på landets bibliotek.

LÄS ÄVEN: Män i kvinnokläder leker med barn i ”sagogrotta” – får skydd av väktare

I ett mejl skriver Bo Broman, SD:s kulturpolitiske talesperson, att det är en komplicerad fråga, att många i partiet har olika infallsvinklar och åsikter om den och just därför har man inte någon central hållning. Han uppger också att ”det är inte vår uppgift på riks att lägga oss i lokala kulturföreteelser”.

Ytterligare en person som rasar mot SD:s hållning i frågan är riksdagsledamoten Robert Hannah (L) som tycker det är ”löjligt”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons