Inför tisdagens omröstning i riksdagen om förtroendet för Morgan Johansson (S) ska Socialdemokraterna ha kontaktat ”viktiga kurder” för att ringa Amineh Kakabaveh och uppmana henne att inte fälla justitieministern.

Under helgen ska intensiva samtal ha förts mellan Socialdemokraterna och Amineh Kakabaveh på det socialdemokratiska partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm. Samtidigt ska partiet också ha tagit kontakt med inflytelserika kurdiska företrädare i norra Syrien för att få dem att uppmana Kakabaveh att inte utlösa en regeringskris.

– Hon har inte stöd bland kurder för det hon håller på med. Vi har tvärtom fått många viktiga kurder att ringa henne. De vet att det inte vore bra för deras sak om den här regeringen faller, säger en källa.

LÄS ÄVEN: KLART: Morgan Johansson sitter kvar som justitieminister

Uppgifterna till Expressen ska komma från en centralt placerad regeringskälla. Samtidigt har Kakabaveh själv uppgett att flera personer försökt kontakta henne under det senaste dygnet.

– Jag har absolut inte pratat med dem. Och även om jag hade gjort det är jag inte en människa som låter mig påverkas, säger hon.

LÄS ÄVEN: Här är kurdiska ledamotens krav på S-regeringen

Tidigare har Kakabaveh uppgett att hon ser den kurdiska frågan och Sveriges säkerhet som lika viktiga.

Dementeras

Expressens uppgifter dementeras dock av det kurdiska självstyret i norra Syrien och statsminister Magdalena Andersson.

– Här måste jag ändå säga att socialdemokratiska partiet har inte tagit några sådana initiativ. Det finns inget sådant som varit sanktionerat från mig, säger hon.