Samnytt har tidigare rapporterat om de bondfångarmetoder som Socialdemokraterna använt för att få pensionärer att köpa de lotter som finansierar partiets politiska propagandaverksamhet med flera tiotals miljoner kronor varje år. Nu kommer nya avslöjanden om hur intäkter man pressat ut ur fattigpensionärer användes för att åka på lyxkryssning med brakmiddag ombord.

Det väckte ilska inom det socialdemokratiska etablissemanget när Sverigedemokraterna med flera uppmärksammade det röda partiets särrättighet att finansiera sig med lukrativ lotteriverksamhet. Det borde i demokratins och likabehandlingens namn avskaffas menar man.

Bondfångarlögner

Invändningarna från S kom lite av sig när det uppdagades med vilka bondfångarmetoder partiet pressade fattigpensionärer att köpa lotterna. En lott kostar runt en hundralapp, vilket kan vara en kännbar utgift för någon med låg pension, i synnerhet idag med ”sossepriser” på el, mat och annat.

För att ändå förmå de som tvekade att slanta upp har ett manus (som hållits hemligt för allmänheten) tagits fram där de uppringande lottnasarna drar en lögn med en snyftare om att deras egen mormor också är fattigpensionär men ändå köper lotter för att stödja en god sak.

Lyxkryssningar med mat och alkohol

Nu kommer ytterligare avslöjanden om att pengarna inte ens går till det politiska arbete som kanske många äldre som köpt lotter ändå tyckt varit värt att stödja, personer som röstat på S i alla år och inte insett hur partiets politik förändrats till det sämre.

I stället har fattigpensionärernas pengar använts för att finansiera lyxkryssningar till Kanarieöarna under vilka deltagarna kunnat smörja kråset med riktiga brakmiddagar och flödande alkohol.

Hånfullt tack för resan

På bilder och videoklipp där resenärerna syns göra high-fives ombord och frossa i mat och välfyllda vinglas har texter infogats där man indirekt tackar de fattigpensionärer som finansierat resan, maten och alkoholen, något som många uppfattar som ett rent hån.

I tacket står visserligen att det är riktat till ”Kombi” som är namnet på en avdelning inom Socialdemokraternas A-lotteriverksamhet. Men pengarna kommer i realiteten från de pensionärer, varav många lever under knappa omständigheter, som köpt lotterna i tron att deras hundralappar skulle användas till att finansiera politiskt arbete som kanske kan göra deras tillvaro lite bättre.

Slår ifrån sig kritiken och duckar frågor

Företaget som fått i uppdrag att sälja lotter åt Socialdemokraterna med cyniska lurendrejarmetoder och nu alltså dessutom festar upp pengarna på kryss, mat och sprit heter Reko Marketing AB med säte i Uppsala. Varifrån pengarna kommer vet de som arbetar på företaget bättre än någon annan eftersom det är de som ringer upp pensionärerna och kränger lotterna.

Socialdemokratiska Kombispels vd Jonas Lindholm slår ifrån sig kritiken. I ett mejl till Expressen skriver han att han inte har några synpunkter på om marketingföretaget han och partiet anlitar festar upp pengar från pensionärerna. ”Hur företaget väljer att disponera sina resurser är en fråga för dem”, skriver han. Reko Marketings vd Joakim Jaksen duckar samtidigt alla frågor från media.

Likheter med åldringsbrott

En säljare som inte känt sig bekväm med de metoder som företaget använt för att göda Socialdemokraterna med pengar och själva åka på lyxkryssning för, tecknar dock en bild av verksamheten som i mångt och mycket påminner om hur åldringsbrottsligorna med sina bedrägerier opererar.

I likhet med dessa har man så gott som helt fokuserat på åldringar som man bedömt vara den lättaste gruppen att lura på Socialdemokraternas lotter. Ingen ansågs för gammal, för förvirrad eller för dement för att truga på en lott så länge vederbörande kunde svara på kontrollfrågor om vilken ort de bor på och vilka slutsiffror de har i telefonnumret.

Säljaren med dåligt samvete berättar att ”om de lät desorienterade spelade ingen roll. Kunde de svara på kontrollfrågorna hade vi grönt ljus”. Han menar att Socialdemokraternas lotteriverksamhet skiljer sig från andras i fråga om vilka cyniska metoder som används för att dra in pengar.

– Jag har tidigare jobbat på andra säljföretag, men slutade snabbt på Reko. Jag har aldrig mått så dåligt att sälja en produkt. Det kändes som bedrägeri liksom.

LÄS MER: Så lurade S pensionärer att köpa lotter: ”99 kronor är inte ens en bulle och kaffe”