Morgan Johansson och Mikael Damberg är två av de S-ministrar som skrutit om hur bra projektet Sluta skjut fungerat och att skjutningarna nästan upphört i Malmö. I själva verket är den sargade staden på väg mot fler skottlossningar i år än i fjol.

Under bara några dagar har skottlossningar skett mot tre olika lägenheter i Malmö, och senast vid 4-tiden fredagsmorgonen var det dags då en man skadades i ännu en skjutning. En man har samtidigt förts till sjukhus i en privat bil med allvarliga skador.

LÄS ÄVEN: Skjutningarna på nya rekordnivåer: ”Fruktansvärt år framför oss”

2021 skedde 21 skjutningar i staden. Hittills i år räknar Malmöpolisen till 15 skjutningar. Statistiken sträcker sig dock bara till den sista maj och där ingår inte de senaste dagarnas händelser. Med andra ord är man på god väg att slå fjolårets antal.

I april i år slog Socialdemokraterna upp den påstådda framgången stort på sin hemsida: ”Projektet ’sluta skjut’ en succé”. Partiet jobbade då hårt för att sprida modellen till flera städer, detta trots att framgången på inget sätt är klarlagd av experter – detta dessutom då staden åter igen drabbades av nya skjutningar och sprängningar.

Ville exportera till Stockholm

I februari 2021 skröt justitieminister Morgan Johansson (S) om hur väl metoden påstods ha fungerat i Malmö.

I oktober ville dåvarande inrikesminister Mikael Damberg (S) exportera Skjuta skjut till huvudstaden.

– Det måste också fungera i Stockholm, sa Mikael Damberg som hyllade det då tillfälligt minskade antalet skjutningar i Malmö.

LÄS ÄVEN: Ny våldsam helg – flera skjutningar och rån

Samma månad gick S-trion Annika Strandhäll, Karin Wanngård och Carro Sinisalo samman i en debattartikel för att prisa Sluta skjut som man ville ha till Stockholm.