Abbas Al-Janabi & Mitra Hobehshoar. Foto: skärmdump Facebook

Kvinna tittade inte våldtäktsmannen i ögonen – frias av S-nämndemän

I ett uppmärksammat mål friades en nigeriansk man för försök till våldtäkt efter att två av nämndemännen använt sig av en anmärkningsvärd motivering. Nu visar Samhällsnytts granskning att båda nämndemännen är socialdemokrater och har utomvästlig bakgrund. En Twitter-användare undrar om det har att göra med att nämndemännen har andra värderingar än svenska. ”Kanske nämdemännen tillhör någon klan?”, frågar han sig.

En man från Nigeria åtalades för våldtäkt hemma hos en kvinna i juni förra året. Han ska ha följt med henne hem efter en fest och varit påträngande, trots att hon klargjorde att hon inte ville ha honom med sig in i bostaden.

Väl där ska mannen ha försökt våldta kvinnan genom att först krama henne i sängen och samtidigt ignorerat hennes uppmaning att lämna lägenheten. Han kastade iväg kvinnans telefon när hon försökte sträcka sig efter den och angrep henne sedan genom att dra ner hennes byxor. När kvinnan började gråta och försvarade sig genom att sätta sina händer mot mannens hals avbröt han tillfälligt.

Kvinnan sprang då mot toaletten. Mannen kom efter och greppade hennes arm men hon lyckades ta sig loss och ta skydd på toaletten. Efter att mannen sagt åt kvinnan att ”lugna ner dig” kom hon ut från toaletten. Han knuffade då ner henne på sängen. Hon tog sig upp ur sängen och gick till lägenhetsdörren samtidigt som hon åter bad honom lämna bostaden, vilket han till slut gjorde.

Den åtalade mannen förnekar det av kvinnan beskrivna händelseförloppet och menar att han inte knuffat henne eller försökt dra ner hennes byxor. Han medger dock att hon ”kanske” grät när han gick därifrån.

Friades för att kvinnan ”inte tittade den tilltalade i ögonen”

Det är framförallt motiveringen i den friande domen som kommit att uppmärksammas i målet.

Vid lika röstetal i brottmål vinner det alternativ som är lindrigast för den åtalade. Därför friades nigerianen när två av nämndemännen ville fria honom, medan de två andra, rättens ordförande och den tredje nämndemanen, ville fälla.

I domen skrev de två nämndemän som vann omröstningen följande:

Enligt tingsrättens mening är målsägandens berättelse inte trovärdig av följande skäl. Hon har skrattat och gråtit om vartannat under förhandlingen och hon har inte någon gång under förhandlingen tittat den tilltalade i ögonen.

Hon har vidare under förhöret med henne varit spänd och inte avslappnad vilket hon borde varit om den berättelse som hon lämnat varit riktig. Åklagaren har således inte förmått styrka åtalet. Åtalet ska därför ogillas.

Bengt Ivarsson, f.d. ordförande för Sveriges advokatsamfund, skrev följande kritiska inlägg på Twitter:

Detta väckte liv i den kritik mot nämndemannasystemet som funnits en längre tid:

Andra värderingar än svenska kan vara förklaring

En person anser dock att de två nämndemännens motivering kan förklaras av att de hyser andra värderingar än de svenska, och påminner om andra uppmärksammade fall där nämndemännens utländska bakgrund legat till grund för underliga domar.

LÄS ÄVEN: Nämndemän som friade irakier i ”shariamål” är invandrare från Palestina och Jordanien

Abbas Al-Janabi och Mitra Hobehshoar

De två socialdemokratiska nämndemännen som friade den nigerianske migranten med den underliga motiveringen är Abbas Al-Janabi och Mitra Hobehshoar.

Förutom uppdraget som nämndeman sitter Abbas Al-Janabi även i valnämnden i Uppsala kommun och Mitra Hobehshoar är bland annat ersättare i regionfullmäktige.

A-Janabi invandrade till Sverige från Irak 1993 och blev svensk medborgare 1998. På hans Facebooksida kampanjade han i valet på arabiska, och skriver återkommande på arabiska i sina inlägg.

Han har även ett inlägg med en stenkastare med beskrivningen ”revolution”. Texten i bilden översätts till ”förklara att det är en revolution”.

I en annan bild har han en karta över Israel med texten ”We will come back some day”. Kartan är över hela Israel, inklusive de områden som inte är ifrågasatta ens av PLO.

LÄS ÄVEN: Islamist bakom shariadom i svensk domstol

Den andra nämndemannen, Mitra Hobehshoar, har sitt ursprung i Iran, invandrade till Sverige 1988 och blev svensk medborgare 1993. Hon uppmärksammades i TV för några år sedan när hon van 10 000 kr i månaden i 15 år på Trissvinsten.

LÄS ÄVEN: C har känt till Aldebes islamistiska åsikter i tolv års tid utan att agera

Tycker du denna granskning av nämndemännen var intressant?

Donera då en slant till tidningen! Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 1) 123 083 3350, 2) fylla i formuläret nedan 👇– eller 3) klicka här för övriga alternativ.

Tack på förhand!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.