I SVT:s programserie ”Sverige möts” möttes häromdagen lokalpolitiker, poliser och invånare i Borlänge för att diskutera den skenande kriminaliteten och segregationen i området Tjärna Ängar och den otrygghet detta fört med sig. Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) bedyrade att han kände sig trygg att röra sig i området men nämnde inte för tittarna att han för en tid sedan blev brutalt rånmisshandlad utomhus.

Tjärna Ängar är av polisen klassat som ett av landets värsta så kallade ”utsatta områden”. Myndigheterna har förlorat kontrollen över gängkriminaliteten, arbetslösheten är skyhög liksom bidragsberoendet.

Bohman fick av SVT:s reporter sicka sex minuter in i programmet frågan om han skulle promenera ensam en helgkväll efter klockan 22 genom Tjärna Ängar. Det menade Bohman att han kände sig trygg med. På följdfrågan om han gjort det nån gång svarade S-toppen undvikande att han bott i Tjärna Ängar men bekände att det var länge sedan, långt innan det förvandlades till avstjälpningsplats för Sverige migrations- och integrationspolitiska misslyckande.

Teg för tittarna om rånmisshandeln

Enligt Bohman är ryktet om Tjärna Ängar värre än verkligheten och den otrygghet många känner bara ”upplevd”, inte förankrad i fakta och statistik. Vad Socialdemokraterna starke man i området inte berättade är att han själv för en tid sedan blev brutalt rånad och misshandlad utomhus så allvarligt att han måste föras till sjukhus och tillbringa ett eller flera dygn där.

Trots att SVT rapporterade om händelsen när den inträffade och då intervjuade Bohman om upplevelsen valde man att nu inte konfrontera honom med frågor om detta relaterat till dennes påstådda upplevelse av trygghet i kommunen.

Ville ”bjuda in så många migranter som möjligt”

Varför Bohman valde att utelämna sina egna erfarenheter av kriminaliteten och otryggheten i Borlänge är oklart. S-toppen har dock varit drivande i att sätta Borlänge på den svenska kartan som en stad med ett generöst mottagande av migranter. I ett tal under asylkaoset 2015 slog Bohman fast att Borlänge skulle ”bjuda in så många migranter som möjligt” och jämförde det med när svenskar emigrerade till Amerika på 1800-talet.

LÄS ÄVEN: Socialdemokratisk kommuntopp rånmisshandlad utanför sitt hem i Borlänge

Invandrarkvinna: ”Jag är inte trygg i svenskarnas områden”

Flera till programmet inbjudna boende i området intygade också på bruten svenska för SVT:s ditresta reporter att de känner sig trygga i Tjärna Ängar. En manlig invandrare menade att han känner sig tryggare där än någon annanstans i hela Sverige.

En beslöjad kvinnlig migrant ville vända på problemformuleringen och förklarade att hon skulle känna sig otrygg med att bo i ”deras” områden, syftande på Borlängebor med svensk bakgrund som hon sade sig se på med ett ”vi och dom”-perspektiv.

Många samhällsaktörer lämnar Tjärna Ängar

Nyhetsrapporteringen talar emellertid ett annat språk. Samnytt har i en rad artiklar rapporterat om situationen i Tjärna Ängar och den genomgående röda tråden är just otryggheten. En lång rad aktörer har upphört med att erbjuda sina tjänster i området. Det gäller bland annat parkeringsvakter, väktare, taxibolag, studenter, glassförsäljare, tidningsbud och inte minst polisen som regelmässigt utsätts för stenkastning i sitt arbete.

Läs alla artiklar på Samnytt om Tjärna Ängar HÄR.