Oskarshamn

T.v. Körskoleelev. T.h. Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson (S). Foto: Faksimil SVT

Inrikes

S-pamp ser inget problem med gratis körkortsutbildning på arabiska

Publicerad 1/2/2020
Annons

I helgen uppmärksammade Samhällsnytt hur skattebetalarna tvingas ta notan när nyanlända kvinnor i Oskarshamn får gratis körkortsutbildning på arabiska.

Samtidigt kunde vi även visa att kommunen dras med stora ekonomiska problem inom socialnämnden och har tvingats att lägga ned flera äldreboenden. Vår artikel fick över 44 300 interaktioner i sociala medier vilket kan jämföras med SVT:s huvudartikel som nådde 12 000 interaktioner.

Nu går Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson ut och försvarar insatsen.

LÄS ÄVEN: Invandrare får gratis körkortsutbildning på arabiska – äldreboenden läggs ned

Tonar ned satsningen

Enligt Erlandsson är det inget särskilt med gräddfilssatsningen för just dessa nyanlända arabiska kvinnor utan det kunde lika gärna vara insatser ”för andra grupper med svensk bakgrund”.

Vidare berättar Erlandsson att körkortsutbildningen inte ges gratis till kvinnorna utan ”endast gemensamma teorilektioner och vissa gemensamma körlektioner bekostas inom ramen för projektet”. Detta trots att det tydligt framgår att utöver kommunen har även Länsstyrelsen fått skjuta till hela 378 000 kronor för att de tolv kvinnorna ska lära sig att köra bil genom studier och övning på arabiska.

Kommunpampen utsatt för ”hatiska mejl från människor”

I inslaget hos statstelevisionen passar den socialdemokratiske kommunpampen även på att framföra hur förfärligt det varit med medborgare över hela landet som reagerar genom att skicka ”hatiska mejl” till dem.


SD: ”Socialdemokratiska splittringspolitiken måste upphöra”

I ett inlägg på Facebook skriver Michael Erlandsson som är gruppledare för Sverigedemokraterna i Oskarshamn att den socialdemokratiska splittringspolitiken måste upphöra.

”Jag tror inte att verklighetens folk tycker att den här typen av diskriminering är acceptabel”, skriver Erlandsson i inlägget.

Likadan satsning på nyanlända i Östergötland

Oskarshamn är inte först. I oktober 2018 uppmärksammade Samhällsnytt hur flera kommuner i Östergötland gjorde en likadan satsning på nyanlända.

Den förberedande körkortsundervisningen för nyanlända möjliggjordes i kommunerna genom att Länsstyrelsen sköt till 1 750 000 kronor.

LÄS ÄVEN: Finansierad körkortsundervisning för nyanlända i Östergötland

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons