Michael Karlsson

Michael Karlsson (S). Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

S-pamp skyldig Kronofogden nära en miljon – ljuger om orsak

Publicerad 4/18/2020
Annons

En socialdemokratisk kommunpamp i Åmål har avslöjats med skulder till Kronofogden på närmare en miljon kronor. När toppolitikern konfronteras hävdar han att alla skulder härrör från fruns tidigare företag. Men det visar sig inte stämma. Socialdemokratiska partiet säger sig inte ha några problem med situationen ”eftersom det rör hans privatekonomi”.

I början av april avslöjade Provinstidningen Dalsland att Michael Karlsson (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Åmål är tungt skuldsatt privat samtidigt som han styr över kommunens pengar.

Karlsson bemötte uppgifterna om hur skuldberget uppkommit genom att hänvisa till att hans fru drivit ett konditori som handelsbolag och att verksamheten såldes med förlust år 2012. Det framgår att skulderna som Karlsson hänvisar till år 2012 var 250 000 kronor. Han berättar att paret vid tillfället tog ett lån på 200 000 kronor för att klara sig ekonomiskt.

– Allting kommer sig från ett bolag som min fru hade, säger Karlsson till SVT.

S-pampen: ”Befinner sig i ekorrhjulet”

Men enligt SVT har S-pampens skulder på över 800 000 kronor registrerats hos Kronofogden långt senare – närmare bestämt år 2019 och 2020. Det visar att ärendena hos myndigheten handlar om flera olika skulder bland annat till olika banker, inkassobolag, räkningar till bilförsäljare, en tennisklubb och Trafikförsäkringsföreningen.

Karlsson kommer när detta påpekas med en ytterligare förklaring – han hänvisar till ”ekorrhjulet” men fortsätter att lägga fokus på fruns tidigare konditoriverksamhet.

– När man befinner sig i ekorrhjulet som blir så… Släcker man en brand för att lösa delen med företaget, så blir helt plötsligt andra saker lidande. Det är precis det som har hänt. Men hade inte handelsbolaget varit så hade vi inte varit där vi är idag, säger Karlsson till SVT.

Tjänat över 5 miljoner

Samtidigt som toppolitikern skyller på sin fru och det så kallade ekorrhjulet har han under de senaste nio åren då skuldsättningen har skett lyft en månadslön från skattebetalarna på över 50 000 kronor, sammanlagt 5 400 000 kronor. Men han vill inte gå in i detalj på hur det kommer sig att han trots inkomsterna inte har sanerat sitt skuldberg.

S-pampen får även frågan hur lämpligt det är att han med sitt skuldberg samtidigt ska hantera kommunens pengar. Men det ser Karlsson inget konstigt med eftersom han inte gör det ensam.

S-topp: ”Vi har fullt förtroende”

Socialdemokraten Ewa Arvidsson är förste vice ordförande för kommunstyrelsen och hon kommenterar skulduppgifterna med att det inte förändrar någonting eftersom ”det rör hans privatekonomi”.

– Vi har fortsatt fullt förtroende för Michael Karlsson. Det här rör hans privatekonomi, säger Arvidsson till SVT.

Vidare meddelar Arvidsson att partiet inte har för avsikt att undersöka Karlssons situation närmare.

LÄS ÄVEN: Somaliske S-politikerns fotbollsförening utreds – miljonbidrag, bokföringsbrott, konkurser och matchfixning

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons