En socialdemokratisk kommuntopp greps nyligen av polis efter att ha roat sig på spritfest och sedan satt sig bakom ratten för att köra från restaurangen och då krockade med ett staket intill en folksamling. Politikern har inga minnesbilder från krocken och tonar ned allvaret eftersom hon hävdar att staketet ”har varit ruttet länge”. Nu åtalas hon för grovt rattfylleri – men öppnar samtidigt för att snart vara tillbaka i politiken.

Det var vid klockan 22 en kväll i juni som polisen larmades till restaurang Bryggan i Ulricehamn där Emma Claesson (S) befann sig i bilen med 1,1 promille alkohol i blodet, vilket Borås Tidning (2021-07-08) var först med att rapportera om.

LÄS ÄVEN: S-riksdagsledamot gripen misstänkt för drograttfylleri – försökte smita

Enligt Claessons egna uppgifter ska hon under kvällen ha druckit ett glas vin och två shots. Därefter ska hon, också enligt egen uppgift, enbart ha försökt att flytta bilen på parkeringen men då tappat kontrollen och kört in i ett staket.

Kommuntoppen skyller på ungdomar

En grupp ungdomar som befann sig på parkeringsplatsen intill restaurangen uppmärksammade Claesson som märkbart berusad när hon försökte lämna platsen.

Ungdomarna närmade sig Claesson för att hindra henne från att köra iväg samtidigt som de larmade polisen. Politikern menar att ungdomarnas cirkulation runt hennes bil har bidragit till att hon ska ha agerat i panik bakom ratten och därefter kört in i staketet. Detta trots att hon samtidigt säger sig sakna minnesbilder från krocken.

– Det var några ungdomar som reagerade och trodde att jag skulle köra hem, när jag egentligen bara skulle flytta bilen en liten bit. Men de trodde mig inte och ringde polisen, säger Claesson till BT.

Krockade – men tonar ned allvaret

Det framgår av Borås Tidnings rapportering att Claesson ska ha orsakat skador på staketet vilket kommunen även kräver skadestånd för. Men Claesson tonar ned allvaret med krocken intill ungdomarna.

– Det finns inte en skråma på min bil, och det staketet har varit ruttet länge. Det räcker att man hoppar på det, så går det sönder. Men mig veterligen ska det vara lagat nu, säger Claesson till BT.

S-politikern öppnar redan för comeback

Nu åtalas politikern i Borås tingsrätt misstänkt för grovt rattfylleri. Claesson har erkänt brott och den 23 juni avsade hon sig förtroendeuppdragen som ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, kommunstyrelsens arbetsgrupp för lärande- och välfärd, val- samt arvodesberedningen.

Socialdemokraterna kräver däremot inte att Claesson lämnar sitt styrelseuppdrag inom partiet och redan nu öppnar Claesson även för att dyka upp i kommunpolitiken igen – detta eftersom hon säger sig bara behöva ”kliva tillbaka en stund”.

– Man vet aldrig vad som händer, nu är det drygt ett år kvar till nästa val. Som jag känner nu är jag inte oäven för att bli uppskriven på valsedeln, säger Claesson till BT.

Emma Claesson (S) Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Stupfull C-politiker frontalkrockade i motsatt fil – offer med skador till sjukhus