Laila Freiholtz, lokal S-politiker i Alingsås, döms för att ha förskingrat över 70 000 kronor från en lokal scoutförening. Det framgår av ett strafföreläggande som Samnytt tagit del av.
– Det var dumt. Det var inte min avsikt att skada någon, säger Freiholtz till Samnytt.

Den socialdemokratiska Alingsåspolitikern Laila Freiholtz, 49, döms att betala 12 000 kronor i böter för förskingring. Det framgår av ett strafföreläggande som utfärdats av åklagarkammaren i Borås och som Samnytt tagit del av.

Freiholtz har i egenskap av kassör för en lokal scoutförening förskingrat 71 903 kronor mellan 1 augusti 2017 och 20 februari 2020. Brottet har begåtts samtidigt som hon representerat Socialdemokraterna i barn- och ungdomsnämnden i Alingsås.

Vägrade lämna över bankdosa

Att pengarna var försvunna upptäcktes när scoutföreningen 2020 valde ny kassör – och Freiholtz vägrade lämna över föreningens bankdosa. Hon sköt gång på gång upp överlämnandet, som gjorde att den nya kassören inte kunde få tillgång till föreningens bankkonto.

Till slut vände sig föreningens styrelse direkt till banken. Då uppdagades att bankkontot var länsat. Sammanlagt har den socialdemokratiska politikern förskingrat 71 903 kronor.

S-politikern döms nu att betala 40 dagsböter à 300 kronor, totalt 12 000 kronor.

”Det var dumt”

När Samnytt ringer upp Laila Freiholtz förklarar hon att pengarna hon tog egentligen bara var tänkta som ett tillfälligt lån.

– Det var dumt. Det var inte min avsikt att skada någon. Det var för att lösa vanliga räkningar, mat på bordet och kläder till barnen. Det var hela tiden min mening att jag skulle betala tillbaka, säger hon.

– Min dumma dumma tanke i huvudet var att jag lånar de här pengarna, för jag betalar tillbaka nästa månad. Sedan satt jag i en rävsax den månaden också och kunde inte betala tillbaka. Istället för att erkänna vad jag hade gjort, så rullade det på.

”Jag har lurat barnen”

S-poltitikern säger också att hon ångrar det hon gjort och hon lovar att betala tillbaka pengarna. I synnerhet tycker hon det känns hemskt att ha tagit pengar från föreningens barn.

– Jag är jätteledsen. Jag har spottat på dem. Scouterna var mitt liv. Jag lade all min tid och kraft för att barnen skulle ha det bra. I andra änden har jag lurat dem och jag har ljugit för dem, säger hon.

Freiholtz tycker däremot inte att vi ska påpeka att hon är socialdemokrat och var förtroendevald för partiet när brottet begicks.

– Mitt parti, som jag inte är förtroendevald för idag, ska inte åka på skit för det här. Skit som jag har gjort. Som inte berör dem överhuvudtaget, säger hon.

Har inte skrivit på

I måndags skulle Laila Freiholtz ha kommit in till Åklagarmyndigheten i Borås för att skriva på det strafföreläggande hon godtagit. Men S-politikern dök aldrig upp.

– Det behöver inte vara så att hon inte har kommit med avsikt vill jag förtydliga, utan det kan helt enkelt vara så att den tiden inte har passat, förklarar jourhavande åklagare Inez Widén för Samnytt.

Hon får nu en ny chans på måndag nästa vecka att skriva på strafföreläggandet. För Samnytt påstår Freiholtz att hon ännu inte fått strafföreläggandet, men att hon kommer träffa åklagaren på måndag.

– Ja, precis, säger hon.

Kan bli fängelse

Om Laila Freiholtz inte dyker upp och skriver på strafföreläggandet på måndag, så kan straffet för förskingringen bli hårdare.

– Det kan bli så att hon kommer hit, men inte godkänner strafföreläggandet. Då backar man på det och skickar in en stämningansökan istället, säger Inez Widén.

Åklagaren påpekar att förskingring är ett allvarligt brott, och att straffet kan bli hårdare än böter.

– Det ligger på fängelsenivå. Det är inte bara ett bötesbrott, säger jourhavande åklagare Inez Widén till Samnytt.