S-politikern Rashad Alsaad avslöjades för ett år sedan som människosmugglare. Efter att först ha förnekat uppgiftrna erkände han den lukrativa verksamheten. Han anhölls och förundersökning inleddes. Nu meddelar dock åklagare att ärendet läggs ned

Det var Expressen som med dold kamera filmade Alsaad och utgav sig för att vilja ha hjälp med att smuggla in migranter i Sverige. Detta efter att S-politikern annonserat i sociala medier om att han tillhandahöll sådana tjänster mot betalning: 30 000 kronor för en vuxen och 20 000 kronor för ett barn.

Alsaad skröt under samtalet med hur många personer han smugglat in i landet. När han konfronterades med den dolda inspelningen nekade han initalt och ville inte svara på frågor men erkände sedan verksamheten. Han fick i samband med det lämna sina politiska uppdrag i Socialdemokraterna.

Samhällsnytt kunde samtidigt avslöja att Alsaad även kunde misstänkas för att ha tagit emot mutor under sin tid som handläggare på Arbetsförmedlingen. Enligt kvitton hade han erhållit betalningar av personer motsvarande halva deras etableringsstöd, pengar som misstänktes utgöra ”tack för hjälpen” med att bevilja bidragen alternativt betalning för resterande skuld efter insmuggling till Sverige.

I januari anhölls Alsaad misstänkt för människosmuggling och husrannsakan företogs i hans bostad. Men nu läggs utredningen ned. Varför det sker vill varken polisen eller åklagarmyndigheten i skrivande stund svara på. Man bekräftar bara att så har skett. Ansvarig för beslutet är kammaråklagare Anna Edebalk.

Övriga artiklar i Samhällsnytts bevakning av brottsmisstankarna mot Rashad Alsaad kan läsas HÄR.