Husbil

T.v. Genrebild husbil. T.h. Jan Bremberg (S). Faksimil Facebook

Inrikes

S-politiker hotar husbilsägare som parkerar på tomten med böter

Publicerad 11/9/2019
Annons

I Sydsverige behandlar byggnadsnämnden ärenden rörande parkerade husbilar på garageuppfarter. Enligt en anmälare krävs det nämligen bygglov för detta, vilket är något som också ordförande i byggnadsnämnden Jan Bremberg (S) slår fast är fallet och hotar husbilsägarna med böter.

Enligt plan- och byggförordningen krävs det inte bygglov att ha en husbil, husvagn eller båt parkerad på tomten i de fall att det rör sig om en säsongsbetonad uppställning. Vidare ska exempelvis husvagnen vara parkerad tätt intill fastigheten och 4,5 meter från närmaste tomtgräns. Undantag från regeln kan göras om grannar som berörs medger det.

En person i Blekingekommunen Karlshamn har nyligen lämnat in anmälningar till byggnadsnämnden rörande två husbilar som har ställts upp på fastighetsägarnas respektive garageuppfart, rapporterar Sydöstran.

Anmälaren menar att det krävs bygglov för detta eftersom garageuppfarten och gatan möter varandra vilket innebär att det inte finns 4,5 meters avstånd.

S-politiker driver på

Byggnadsnämnden har behandlat anmälningarna och nämndens socialdemokratiske ordförande Jan Bremberg menar att anmälaren har rätt och hotar nu husbilsägarna med tre tusen kronor i böter om husbilarna inte flyttas.

– Vi har lagarna att förhålla oss till och vi måste följa dem, även om man kan tycka att det blir lite konstigt i bland, säger Bremberg.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons