En enkätundersökning visar att socialdemokratiska kommunpolitiker runt om i landet vill se nya skatter. Denna gången är det fastighetsskatten som de vill återinföra. ”Vi har i dag en beskattning som är oerhört generös gentemot kapital och gentemot ägande”, säger Carl Lindberg (S) i Uppsala.

SVT fick svar från hälften av kommunerna och i de svaren visade det sig att socialdemokratiska politiker gärna vill höja skatterna, främst kapitalskatterna. En stor majoritet vill ha tillbaka värnskatten och de vill ha en progressiv kapitalskatt, alltså där de som tjänar mer beskattas hårdare. Idag är det en platt skatt. Dessutom finns det stöd för att återinföra fastighetsskatten.

– Har man råd att bo i ett fint hus så kanske man också har råd att betala mer i skatt, påstår Sara Axelsson Gustafsson till SVT.

LÄS ÄVEN: BESKED: S vill återinföra fastighetsskatten

Har höjt skattetrycket

Sedan Socialdemokraterna tog makten 2014 har skattetrycket återigen börjat öka. Det totala skattetrycket som andel av BNP trendar nu uppåt, efter att ha gått ner kraftigt under alliansregeringen. När Alliansen tog över år 2006 låg skattetrycket på 45,9 procent, för att sjunka till 42,2 när det blev maktskifte 2014, enligt Ekonomifakta.

Sedan dess trendar skatterna uppåt igen: upp till 44,1 för att sjunka tillbaka till 42,6 förra året. Bensinskatten är ett exempel för skatten höjts kraftigt sedan vänsterregeringen tog över: totalt 1,82 kronor per liter är höjningen, trots att M/KD-budgeten sänkte skatten vid halvårsskiftet 2019.

Vill höja trots risk

Samtidigt finns det risk att skrämma bort väljare inför valet 2022. Men många av kommunpolitikerna som svarade menar att det är värt risken.

– Jag tycker att det är otroligt viktigt att Socialdemokraterna går till val på den politik som vi vill föra och den politik som vi tror på, säger Sara Axelsson Gustafsson till SVT.

Lindberg tror att man kan vinna väljare genom att beskatta hårdare eftersom han påstår att det blir mer ”rättvist”.

– I bästa fall kan man vinna väljare på detta om man kan argumentera för att det är mer rättvist att ha en fastighetsskatt än att inte ha det.

LÄS ÄVEN: Fastighetsskatten kan återvända och utvidgas – ska ge staten 60 miljarder