Den socialdemokratiska kommunpolitikern i Alingsås, Laila Freiholtz, hotar polisanmäla Samnytt om tidningen inte avpublicerar förra veckans artikel om att hon dömts för att ha stulit pengar från scouterna.

Samnytt skrev förra veckan om hur Freiholtz dömts för förskingring efter att ha stulit drygt 70 000 kronor från en lokal scoutförening. I samband med det intervjuades även s-politikern, som när brottet begicks bland annat representerade Socialdemokraterna i barn- och ungdomsnämnden i Alingsås.

– Det var dumt. Det var inte min avsikt att skada någon. Det var för att lösa vanliga räkningar, mat på bordet och kläder till barnen. Det var hela tiden min mening att jag skulle betala tillbaka, sade hon då.

– Jag är jätteledsen. Jag har spottat på dem. Scouterna var mitt liv. Jag lade all min tid och kraft för att barnen skulle ha det bra. I andra änden har jag lurat dem och jag har ljugit för dem.

LÄS ÄVEN: S-politiker blåste scouter på över 70 000 – ”Jag har lurat barnen”

Hotar med polisanmälan

Laila Freiholtz bad om att få läsa och godkänna sina citat innan artikeln publicerades, vilket hon också fick göra. Hon tackade i ett mejl för det.

Nu, en vecka efter att hon godkänt sina citat och artikeln publicerats, begär plötsligt Laila Freiholtz att artikeln avpubliceras och att intervjun tas bort. Hon är inte minst arg för att hon aldrig fick veta att intervjun bandades, vilket det inte finns något lagkrav på. Om Samnytt inte tillmötesgår s-politikerns krav, hotar hon med polisanmälan.

”Då detta är ett brått [sic!] både mot GDPR o ett förtal i att ni skriver ut mitt namn o bild. De finns även osanningar i artikeln och hur den kan tolkas. Jag hoppas att vi kan avsluta detta utan polisanmälan genom att ni tar bort artikel o film”, skriver hon bland annat i mejlet.

”Extremt ovanligt”

Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind kommenterar s-politikerns hot om polisanmälan och krav på att ta bort artikeln på följande sätt:

– Det är extremt ovanligt att artiklar avpubliceras. Samnytt bryter förstås inte mot GDPR för att vi med namn och bild granskar en offentlig person som begått ett brott. Vi har genom utgivningsbevis undantag från GDRP och får publicera namn och liknande personuppgifter.

Faksimil

LÄS ÄVEN: Youtube hotar med censur – igen