Socialdemokraterna norrkoping 1
Inrikes

S-toppens bror häktad efter skjutning i Turkiet – gänget kopplas till ”Kurdiska räven”

Publicerad 13:20
Annons

S-toppen Senad Mutic, 27, i Norrköping har plötsligt lämnat alla politiska uppdrag och även tjänsten som rektor vid en av kommunens skolor. Detta efter att hans bror greps av turkisk polis i förra veckan misstänkt för en gängskjutning som kopplas till ökände gangstern ”Kurdiska räven” och grov organiserad brottslighet i Sverige.

På måndagen rapporterade Samnytt om ”svenskarna” som greps efter skjutningen den 6 september i stadsdelen Maslak i Istanbul. Två maskerade män dök upp på en motorcykel och öppnad eld mot sex personer som befann sig på kaféet.

LÄS ÄVEN: Här är ”svenskarna” som greps efter skjutning i Turkiet

Männen på kaféet tog fram sina egna vapen och besvarade elden. Därefter flydde samtliga från platsen. Efter skjutningen påträffade polisen sju kulhål och flera tomma niomillimeterspatroner vid kaféet. En kafégäst skadades i skjutningen.

Svenska medborgare

Enligt turkisk media och Utrikesdepartementet (UD) är sex av de beskjutna personerna, som sedan själva öppnade eld, svenska medborgare i 20-30 årsåldern.

Personerna har koppling till Rawa Majid – mer känd under smeknamnet ”Kurdiska räven”. Majid pekas ut av svensk polis som ledare för det nätverket Foxtrot som varit drivande i ett blodigt gängkrig sedan vintern 2022. Gänget misstänks bland annat ägna sig åt våldsdåd och omfattande narkotikasmuggling till Sverige men även narkotikahandel över hela landet.

På senare tid har det uppstått splittring i Foxtrot-nätverket och ledarskiktet krigar nu mot varandra – både i Sverige och i Turkiet.

Video från övervakningskamera vid kaféet och turkisk polis som transporterar de gripna ”svenskarna”:

Narkotikahandel

Turkisk media har publicerat namnen på sex personer som har häktats efter skjutningen. Fem av dessa pekas ut som svenska medborgare.

Salah S. (24)
Elvır M. (22)
Richard Icho M. (23)
Mevludın M. (31)
Harrıs LO (30)
Stella MAS (34)

Översatt med Google Translate. Faksimil Hürriyet

Samnytt kan berätta att Elvir M. är Elvir Mutic från Norrköping. Han förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för flera narkotikabrott och rattfylleri. Det framgår av polisens förundersökningsprotokoll att Elvir Mutic kopplas till stadens narkotikahandel.

Norrköpings tingsrätt

Koppling till Socialdemokraterna

Enligt Skatteverket är 22-årige Elvir Mutic bror till den socialdemokratiske toppolitikern Senad Mutic i samma stad. Familjen har invandrarbakgrund från Bosnien och Hercegovina.

Senad Mutic som har en lång bakgrund inom SSU och Socialdemokraterna. Han har flera politiska uppdrag i Norrköping och är även rektor på Jurslaskolan i kommunen.

Faksimil Norrköpings kommun

Men efter förra veckans medieuppmärksamhet i samband med att Senad Mutic bror Elvir Mutic greps i Istanbul, misstänkt för inblandning i gängskjutningen, har politikern plötsligt på fredagen lämnat alla politiska uppdrag och även tagit tjänstledigt från arbetet som rektor.

– Vi var överens om att man inte kan ha politiska uppdrag på den nivån som personen haft samtidigt som ens anhöriga ägnar sig åt grov kriminalitet, säger en representant för Socialdemokraterna till SVT.

Senad Mutic med Göran Persson. Faksimil Facebook

Krishanterar

I en kommentar till Norrköpings tidningar krishanterar Senad Mutic genom att tona ned att han skulle ha haft någon närmare kontakt med sin gängkriminelle bror.

– Vi får se vad som händer i framtiden. Jag tycker att det är extra jobbigt med tanke på att jag har inget med de där händelserna i Turkiet att göra. Jag är oskyldig och tar avstånd från alla de där handlingarna. Jag har inte haft någon ordentlig kontakt med min anhörig sedan i februari i år, säger Senad Mutic om sin nu häktade bror till Norrköpings tidningar.

Detta trots att han senast förra året, efter korankravallerna i problemområdet Navestad, arrangerade en korvgrillning i stadsdelen tillsammans med sin nu häktade bror och bland annat Polismyndigheten, kommunledningen och Svenska kyrkan.

I samband med korvgrillning tidningsartikel i Folkbladet. Politikern poserade med sin bror och framförde att man inte skulle tappa hoppet om problemområdet Navestad efter korankravallerna under påskhelgen. Se bilden HÄR.

Senad Mutic har engagerat sig för att Norrköpingsborna ska ha en annan bild av det invandrartäta problemområdet Navestad. Han frågar sig varför man inte skullle känna sig trygg där.

”Sluta se Navestad som ett annorlunda område i Norrköping”, skrev S-politikern i en debattartikel i Folkbladet.

Senad Mutic med Stefan Löfven. Faksimil Facebook

Båda bröderna kända i kommunen

Det är inte bara Senad Mutic som har stått i rampljuset. År 2018 uppmärksammades den nu gripne Elvir Mutic av Sveriges riksdag. Han har tidigare även uppmärksammats av statsradion som ordförande för en fritidsgårds ungdomsstyrelse.

LÄS ÄVEN: Här är ”Kurdiske räven” som styr gängkrig i Sverige – från Turkiet

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350 eller klicka här för övriga alternativ.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons