falsk-lakarexamen-feature

Samnytt Grafik

Inrikes

S-politikerns dotter jobbade som läkare med FALSK läkarexamen

Publicerad 7/11/2023
Annons

Nawaal Ali Salad, dotter till S-profilen Ahmed Ali Salad, har polisanmälts sedan hon med en falsk läkarexamen lyckats få jobb som läkare vid en vårdcentral i Region Västernorrland. Enligt en granskning Samnytt gjort har hon endast läst 9 poäng på Karolinska institutet, som hon påstår sig ha en läkarexamen från.
– Jag har jobbat som chef sedan 90-talet. Det här är första gången jag varit med om det här, säger verksamhetschef Dan Näslund till Samnytt.

Det är i januari i år som Nawaal Ali Salad söker jobb som vikarierande läkare på Gillebergets hälsocentral i Sundsvall i Region Västernorrland. Hon skickar med en helt färsk läkarexamen från Karolinska institutet som utfärdats så sent som 12 januari 2023.

LÄS ÄVEN: Flykting ”snabbutbildades” till läkare – drev knarkcentral för skattemedel

Bara någon vecka senare får den 25-åriga kvinnan jobbet, och hon börjar jobba som underläkare på vårdcentralen under handledning av en specialistläkare.

Faksimil

Falsk examen

Nawaal Ali Salad jobbar som läkare vid vårdcentralen fram till juni i år. Då hör en verksamhetschef i Region Stockholm av sig och berättar att den 25-åriga kvinnan tidigare arbetat där och då uppgett falska uppgifter.

Enligt Samnytts uppgifter jobbade Nawaal Ali Salad under covidpandemin som läkarassistent vid Capio Geriatrik i Sollentuna.

– Vi kontaktade Karolinska institutet omgående som bekräftade att examensbeviset var falskt, säger Dan Näslund, verksamhetschef närsjukvårdsområde söder i Region Västernorrland, i en kommentar.

LÄS ÄVEN: Farshid Sistani fick läkarjobb på Sahlgrenska med falskt namn

Nawaal Ali Salad får omedelbart sparken från vårdcentralen och blir även polisanmäld. Hon har tidigare dessutom polisanmälts av Region Stockholm för att ha uppgett falska uppgifter.

Falsk namnteckning

Den namnteckning som finns på den falska läkarexamen tillhör Maryam Tasdigh. Hon arbetade tidigare som examens- och antagningshandläggare på Karolinska institutet, men hade i januari i år avslutat den tjänsten.

– 1 oktober 2022 började jag på Universitets- och högskolerådet, berättar hon för Samnytt.

Tasdigh säger att ingen berättat för henne om den falska läkarexamen med hennes namnteckning på. Vare sig polisen eller Karolinska institutet har hört av sig.

– Det här är första gången jag hör om det här. Inte ens min gamla kollega som är examenssamordnare har hört av sig, berättar hon.

Enligt ett resultatintyg från Karolinska institutet har Nawaal Ali Salad endast klarat av 9 högskolepoäng som en del av kursen ”Människans fysiologi”. Det motsvarar ungefär sex veckors heltidsstudier. Hon registrerades för studieavbrott i maj 2018, och har inte återupptagit studierna sedan dess.

Faksimil

Nomineras till kungligt pris

Våren 2020 nomineras Nawaal Ali Salad till att bli en så kallad Kompassrosstipendiat. Priset delas varje år ut av Konung Carl XVI Gustafs Insamlingsstiftelse Ungt Ledarskap till mellan tre och fem ”värdebaserade ledare under 25 år”.

I nomineringen presenteras Ali Salad som en läkarstudent och som en ”värdebaserad och målmedveten ledare som drivs av allmänmänskliga frågor”.

Det blir inget stipendium för Nawaal Ali Salad, men att hon funnits med som finalist tar hon senare med i sitt CV när hon söker jobb med falsk läkarexamen.

”Första gången”

När Samnytt ringer upp verksamhetschef Dan Näslund har han glömt sina nycklar och lyckats låsa ute sig själv från sitt kontor.

– Det här vart inte så bra, utbrister han och suckar fram ett ”fan”.

Näslund vet inte vad han får eller inte får berätta om ärendet med den falska läkaren. Han är överraskad över att någon lyckats få jobb genom att använda en förfalskad läkarexamen.

– Jag har jobbat som chef sedan 90-talet. Det här är första gången jag varit med om det här, säger han.

Helena Wersén på Region Västernorrlands regionledningsförvaltning uppger för Samnytt att Nawaal Ali Salad polisanmälts via telefon. Det har gått nästan två veckor sedan polisen kontaktades, men ”mig veterligen har vi inte fått någon återkoppling från polisen på ärendet ännu”, skriver hon i ett mejl.

Somalisk S-profil

Nawaal Ali Salad är dotter till den socialdemokratiske profilen Ahmed Ali Salad. 2014 lyckas han genom en personvalskampanj kryssa sig in i Stockholms landstingsfullmäktige sedan han i valkrets ”Yttre Västerort” fått över 1600 personkryss.


LÄS ÄVEN: Fängelsedömde coronafuskaren tillåts resa på pilgrimsresa innan rättegången

”Populäre Salad vill förbättra vården”, skriver Dagens nyheter tre veckor efter valet. Bland annat vill den lokale S-politikern förändra sjukvården för dem som bor i Stockholmsförorterna Tensta och Rinkeby.

– Det håller inte i längden att läkaren har tio minuter till en hel familj där ibland fler än en person sökt vård, säger han.

Ahmed och Nawaal Ali Salad

Familjen Ali Salad är somalier. Ahmed Ali Salad kommer till Sverige i början av 90-talet, när han är i 20-årsåldern. Några år senare kommer även hans sju år yngre fru till Sverige som nybliven 18-åring.

Nawaal Ali Salad föds i Sverige 1997, men eftersom hennes föräldrar inte är svenska medborgare då får hon sitt svenska medborgarskap först några år senare.

Samnytt har sökt Nawaal Ali Salad.

LÄS ÄVEN: Falska somaliska läkaren stavade sitt eget namn fel i jobbansökan

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons