När regeringen Kristersson gjorde det möttes man av ljudliga rödgröna protester. Blott några veckor senare ingår dock samma punkter i Socialdemokraternas egna skuggbudget.

På onsdagen presenterade Socialdemokraterna sin budget där man anammar stora delar av regeringens politik.

Regeringen fick hård kritik från rödgrönt håll då man avskaffade klimatbonusen för elbilar, men nu går alltså Socialdemokraterna på samma linje. Även biståndet sänker man. Partiet lägger 2,5 miljarder på området vilket motsvarande en knapp tredjedel av regeringens besparing. Man skippar samtidigt en återgång till sitt tidigare enprocentsmål.

LÄS ÄVEN: Nya regeringens budget kritiseras: ”S-budget”

– Det skulle kännas märkligt för mig som socialdemokrat om min största utgiftsökning var en ökning av biståndet, säger Mikael Damberg (S).

Från regeringen ser finansminister Elisabeth Svantesson (M) den socialdemokratiska budgeten som ett i grund och botten ”godkännande av den budget som vi har lagt fram”.

Samtidigt konstaterar hon att partiet inte lägger fram någon beredskapsskatt som man flaggade för i valrörelsen. Man lägger sig också på en liknande nivå i sin miljö- och klimatbudget.

MP: Regeringen borde skämmas

I samband med att regeringens budget presenterades i början av november rasade Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

LÄS ÄVEN: Kritiserade plastpåseskatten kvar i regeringens budget

– Regeringen som talat sig varm om elektrifiering, fossilfrihet och att Sveriges klimatambitioner är intakta borde skämmas. Branschen kommer nu inte att få någon tid att förbereda sig, och alla de hushåll som vill ställa om kan få se sina planer gå i stöpet, sa han till TT.

I Socialdemokraternas budgetmotion kritiserar man regeringens neddragning av biståndet och kallar det ”djupt oansvarigt” då ”behoven och fattigdomen i världen är större än på mycket länge” – samtidigt som man alltså själva gör en kraftig neddragning i utlandsbiståndet.