Utrikespolitiska föreningen (UF) i Linköping har avbokat en föreläsning med Alternativ För Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand. Detta efter en påtryckningsoperation från vänstern. Samhällsnytt kan nu berätta att den socialdemokratiska riksdagsledamoten Erica Nådin står bakom operationen. Hon propagerar även för att att oliktänkande, däribland tidigare SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth, ska censureras i sociala medier.

Den 1 oktober var det tänkt att studenter i Linköping skulle få möjligheten att lyssna på en föreläsning av Alternativ För Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand. Bland annat skulle åhörarna få svar på varför partiet vill att Sverige ska lämna EU och hur bra landet skulle klara sig de första åren efter en så kallad Swexit.

LÄS ÄVEN: Västmanlands lokaltrafik tar bort AfS-reklam efter påtryckningar

Samhällsnytt har tagit del av mejlkonversationen mellan UF Linköping och Kasselstrand där det framgår att föreningen ser fram emot evenemanget.

När evenemanget blev känt för allmänheten inledde aktivister på vänsterkanten påtryckningar för att få UF Linköping att ändra sig.

Föreningen meddelar Kasselstrand att aktivisterna bland annat hotat med att polisanmäla både styrelsen och Linköpings universitet – något som de befarar innebär en risk för att universitetsledningen kan agera mot evenemanget.

Ett par dagar senare blir påtryckningarna för mycket för UF Linköping som väljer att vika sig för hoten om polisanmälan och avboka partiledaren.

”Vi har insett att en öppen diskussion inte längre kan förväntas på evenemanget”

Socialdemokrat bakom portningen
Det framgår i sociala medier och även hos den vänsterradikala tidningen ETC att det är riksdagsledamoten Erica Nådin (S) som har initierat de antidemokratiska påtryckningarna för att tysta åsikter som hon ogillar.

LÄS ÄVEN: TV4 blockerar EU-kritisk partireklam mitt under valrörelsen – vägrar kommentera varför

”SD är demokratiskt på pappret”
När ETC:s reporter Karl Grauers frågar Nådin var man drar gränsen för vem som ska få tala blir det tydligt att riksdagsledamoten vill förbjuda åsikter från oliktänkande. Grauers frågar specifikt om det ”till exempel varit okej om någon från SD talat om Swexit?”

– Ja, det tycker jag väl tyvärr. De bekänner sig som demokratiskt parti, är representerade i riksdagen och har en demokratisk organisation med stadgar, åtminstone på pappret. De finns ändå någonstans inom vårt demokratiska politiska landskap och det skulle jag inte säga att Alternativ för Sverige gör. Gränsen går där någonstans, har Nådin bestämt.

I samband med påtryckningsoperationen mot Kasselstrand startade Nådins antidemokratiska rörelse även ett Facebookkonto. På torsdagen publicerade kontot ett meddelande i vilket man jublar över beskedet att Kasselstrand inte kommer att få besöka skolan.

Avslutningsvis hävdar gruppen att man inskränker demokratin för att slå vakt om demokratin:

”LiU ska bli ett universitet med demokratiskt värdegrund!”

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=110113317029957&id=106387860735836

Kasselstrand: ”Agerar självutnämnd åsiktspolis”
Samhällsnytt har varit i kontakt med Kasselstrand som i ett meddelande kommenterar Nådins påtryckningar för att stoppa föreläsningen.

”Erica Nådin agerar självutnämnd åsiktspolis som ska avgöra vad som får sägas och vad som inte får sägas. Ett vanligt förekommande beteende hos socialdemokrater.”

Nådin vill censurera Ekeroth
När Samhällsnytt nätgranskar riksdagsledamoten visar det sig att hon vid flera tillfällen visat att hon har svårt för att acceptera andras rätt att uttrycka sina åsikter.

Ett axplock ur Nådins flöde i sociala medier visar bland annat att hon vill att någon ”vi” ska censurera och permanent ta bort Sverigedemokraternas tidigare riksdagsledamot Kent Ekeroth från Twitter på grund av dennes påstått ”vidriga åsikter”.

https://twitter.com/ericanadin/status/640622478621061120

När Storbritanniens folk röstade för att lämna den Europeiska unionen gratulerade SD med en hälsning på Twitter. Vidare skrev partiet ”Nu väntar vi på Swexit”. Nådin kommenterade gratulationen med ”vidrigt”.

https://twitter.com/ericanadin/status/746230805249220608

Det är inte bara konservativa partier som S-politikern har svårt för att acceptera. I sociala medier går Nådin till attack mot kommuninvånare i Åtvidaberg där hon även är engagerad politiskt.

I ett inlägg konstaterar Nådin att ”Åtvidabergarnas värderingar om människovärde är skamligt”.

https://twitter.com/ericanadin/status/474082918336196608

Terrordömd kommunist tillåts tala
Samtidigt som Kasselstrand portas går det obemärkt förbi att den våldsbejakande och för terrorbrott dömde kommunisten och journalisten Martin Schibbye ska tala den 10 september.

Schibbye är känd för sin vistelse i Etiopien, dit han och fotografen Johan Persson reste olagligt och anslutit sig till den terrorstämplade OLNF-gerillan, poserade med automatvapen, greps av myndigheterna och sedan dömdes för terrorbrott. Efter internationella påtryckningar släpptes Shibbye och hans kumpan senare ur fängelset och tilläts efter ett drygt års avtjänat straff återvända till Sverige.

LÄS ÄVEN: Terrorsvenskarna Schibbyes och Perssons brott och öden i Etiopien blir spelfilm

”Skrikvänstern vinner igen”
Beslutet att avboka Kasselstrand möter skarp kritik både på svenska och engelska. Flera personer uttrycker att de hade sett fram emot evenemanget.

Vidare kritiseras UF för att inte stå upp för yttrandefriheten när de viker sig för påtryckningarna från vänster.

LÄS ÄVEN: Aktivister i rättsväsendet drev på HMF-anmälan mot partiledare