S-somalier anklagas för fusk – beviljade miljonbidrag till sina föräldrars förening
Foto: Stockholms stad/Facebook

Den socialdemokratiske lokalpolitikern Nassir Abdullahi Ali i Stockholm anklagas för jäv och fusk med skattemedel. Anledningen är att han varit med och beslutat om miljonbidrag till sina egna föräldrars somaliska förening.

I april förra året var Nassir Abdullahi Ali en av 19 politiker i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd som beslutade om att bevilja en halv miljon kronor om året i bidrag till Somaliska föräldrar och modersmålsföreningen (SFMF) för åren 2021 till 2023.

LÄS ÄVEN: Abdirizak Waberi åtalas: Misstänks ha skickat skolbidrag till somaliskt islamistparti

SFMF är samtidigt en förening som Abdullahi Alis båda föräldrar är aktiva i. Hans mamma är vice ordförande för föreningen, medan hans pappa är suppleant åt föreningens kassör.

Anmälde jäv – fick mindre bidrag

När Spånga-Tensta stadsdelsnämnd i november 2019 behandlade bidragsansökningar från SFMF och andra somaliska föreningar anmälde Nassir Abdullahi Ali jäv angående en av föreningarna, dock inte när bidragsbeslut fattades gällande SFMF.

Faksimil

Den gången beviljades 310 000 kronor i bidrag till föräldrarnas förening. Sammanlagt har Abdullahi Ali varit med och beslutat om 1,8 miljoner kronor i bidrag till Somaliska föräldrar och modersmålsföreningen.

LÄS ÄVEN: Fick 32 000 i bidrag – ”Sverige är ett bra land”

Det är oklart varför den socialdemokratiske politikern inte anmält jäv när bidragsbesluten fattats. Samnytt har sökt såväl Nassir Abdullahi Ali som hans föräldrar.

Mer bidragsfusk

Det var partiet Medborgerlig samling som upptäckte den jäviga s-politikern när de granskade annat bidragsfusk i Stockholm.

– Vi noterade att Skolverket betalar ut stora mängder bidrag för läxhjälp på Järvafältet. Vi gjorde en överslagsräkning och konstaterade att det är väldig mycket läxhjälp som levereras, berättar Mikael Flink som är partiets distriktsordförande i Stockholm för Samnytt.

– Vi kom fram till att alla elever i Spånga, Rinkeby och Tensta måste vara på läxhjälp flera timmar varje dag, året runt, för att få ihop så många timmar som Skolverket betalar ut läxhjälp för. Det tyckte vi var orimligt, och då började vi intresserade oss för de här föreningarna. Vi tycker det verkar högst tveksamt om de varit sanningsenliga i sina ansökningar till Skolverket.

Skolverket uppges nu utreda det misstänkta fusket med läxhjälpsbidragen.

LÄS OCKSÅ: Ukrainska kvinnornas skräcknatt – somalier tog sig in på boendet: ”Jag är så rädd att jag vill åka hem”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.