Gävle

Cykelbana i Gävle. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

S-styrda Gävle satsar 27 miljoner på fler cyklister – går samtidigt back 100 miljoner

Publicerad 1/29/2020
Annons

I S-styrda Gävle avsätter kommunen nu flera tiotals miljoner kronor för att få fler invånare att cykla. Samtidigt redovisar kommunen ett budgetunderskott på närmare 100 miljoner kronor i välfärdssektorn.

Det är samhällsbyggnadsnämnden som har målsättningen att var tredje resa i kommunen ska ske med cykel. Därför tar styret hela 27 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar för att göra Gävle till vad som påstås bli en cykelvänlig stad, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Skenande mångmiljardnota för grön cykelpolitik i Stockholm

Mångmiljonsatsningen kommer att genomföras under åren 2020-2021. Enligt socialdemokraten Daniel Olsson som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden ska det entusiasmera fler att välja cykeln som färdmedel.

– Målet är att utforma en cykelplan som ska vara anpassad så mycket som möjligt efter Gävlebornas behov som kommer resultera i att så många som möjligt kommer att välja att ta cykeln när de ska färdas i vår stad, säger Olsson till SVT.

Back 100 miljoner kronor

Samtidigt som kommunen spenderar flera tiotals miljoner för att uppmuntra cyklande råder det ekonomisk kris i kommunens välfärdssektor. I november förra rapporterade statsradion att socialnämnden, arbetsmarknadsnämnden och omvårdsnämnden i kommunen beräknades vara på väg mot ett underskott på hela 100 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Gävles nya ”affischflicka” har kopplingar till radikal moské

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
778Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons