Annica Bray

Annica Bray (S). Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

S-topp anställde anhörig i kommunalt bolag

Publicerad 3/2/2021
Annons

En kommuntopp från Socialdemokraterna som även varit verksamhetsansvarig i ett kommunfinansierat bolag avslöjas för att ha anställt en anhörig och även påverkat dennes lönesättning. Kvinnan försvarar draget med hon inte hade någon annan person ”att kasta in”. Trots att situationen beskrivs som oacceptabel av styrelsen i bolaget kommer maktkvinnan att sitta kvar och representera Skellefteåbor i kommunfullmäktige även i fortsättningen.

Samnytt har uppmärksammat flera händelser där ledande socialdemokrater runt om i landet misstänkts för korruption. Nu senast är det 61-åriga Annica Bray (S) som är ledamot i Skellefteå kommunfullmäktige och även sitter i styrelsen för Skellefteå kraft.

LÄS ÄVEN: S-pamp fick bjudresa efter räntefritt miljonlån – avgår

Bray har parallellt innehaft chefsuppdrag i Exploratoriet som är en utställningssatsning mellan kommunen och näringsliv i regionen för att inspirera en ny generation tekniker och ingenjörer inom vetenskapliga områden.

I oktober förra året beslutades det att Brays tjänst som verksamhetschef skulle avvecklas och istället ersättas med en verkställande direktör. Lokaltidningen Norran skriver (2021-02-27) att under Brays tjänstgöring har det fattats ett jävsbeslut i samband med rekrytering av ny personal.

S-politikern: Hade ingen annan”

En anhörig till Bray som arbetade i Exploratoriet har tilldelats nya uppdrag där Bray dessutom har varit ansvarig över lönesättningen. Enligt Bray ska man ha frågat en annan person som tackat nej men i övrigt fanns det ingen annan som höll måttet av kandidaterna. Men några åtgärder för att informera andra om situationen vidtogs aldrig. Inga externa kandidater togs in.

– Då stod jag ju där, för jag hade ingen annan att kasta in. En annan person ur personalen hade precis tackat nej. Då kom min anhöriga, så då slängde jag in hen, kommenterar S-politikern.

Styrelsen: ”Borde aldrig uppstått”

Peter Forssel är styrelseledamot i Exploratoriet och han kommenterar jävssituationen med att det har gått fel till.

– Den här situationen borde aldrig ha uppstått, om jag ska vara riktigt ärlig. Nu har den inträffat, och från Exploratoriet och styrelsen är det här helt utagerat nu, säger Forssell till Norran.

LÄS ÄVEN: S-topp avgår efter korruption – beviljade bidrag till sin egen klubb

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons