S-topp avgår efter korruption – beviljade bidrag till sin egen klubb
T.v. Kenneth Persson (S). T.h. Fotbollsklubben där Persson är ordförande. Foto: Faksimil Facebook

På söndagen meddelade Socialdemokraternas lokalavdelning i Borlänge att politikerveteranen Kenneth Persson tvingas bort från alla politiska uppdrag. Detta efter avslöjande att han har delat ut skattebetalarnas pengar till en fotbollsklubb där han själv är ordförande. Det framgår även att Persson utbetalat bidrag till föreningar där ledande personer är närstående till honom.

Det var på lördagen som Kenneth Persson meddelade att han lämnar uppdraget som ordförande i socialnämnden som han haft i olika omgångar sedan 1993. Persson påstod att han ”börjar bli till åren”.

LÄS ÄVEN: S-pamp utsåg olagligen partikollega till högste chef i kommun

Den nästföljande dagen meddelade Socialdemokraternas lokalavdelning i Borlänge att toppolitikern ska lämna samtliga politiska uppdrag som han har i kommunen.

Det handlar uppdrag som ledamot i Räddningstjänsten, ersättare i kommunstyrelsen och platsen i kommunfullmäktige. Vidare ska Persson även lämna uppdraget som ordförande i det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen.

Skattepengar gick till Perssons intressen

Bakgrunden till de drastiska avgångarna är att Persson anklagas för jäv och korruption. Detta efter att han som ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott respektive ordförande i Tunabyggen har beslutat att dela ut skattebetalarnas pengar till fotbollsklubben Bullermyrens IK. där han själv sitter som ordförande.

Enligt statsradion uppgår sponsringen till omkring 100 000 kronor i riktade medel och ett år senare var det en nära anhörig till Persson som återrapporterade hur pengarna hade använts.

Kenneth Persson (t.h.) Foto: Faksimil Facebook

Föreningar som leds av närstående fick bidrag

Det framgår av ett pressmeddelande från Socialdemorkaterna att skattebetalarnas pengar även har gått till föreningar där ledande personer står Persson nära.

Persson: ”Har förstått att mitt förtroende är rubbat”

I ett ytterligare pressmeddelande från Socialdemokraterna byter Persson orsak till sin avgång som från början löd att han ”börjar bli till åren”. Nu medger Persson att hans förtroende är raserat.

– Jag har förstått att mitt förtroende är rubbat. Därför avvecklar jag mitt engagemang. Jag önskar de som efterträder mig lycka till i sina uppdrag, skriver han.

Professor: ”Skolboksexempel – ren och skär korruption”

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och han konstaterar att Perssons handlingar är ”ett skolboksexempel på ren och skär korruption”.

– Vilken soppa. De flesta människor skulle ju vilja hålla sig ren från sådana situationer och säga ”nej men jag tar inte det där uppdraget för att det blir så jäkla kladdigt”. Men här verkar de vilja kladda mycket, säger Lundin till SR.

Starkt S-fäste

Borlänge kommun har sedan lång tid styrts av Socialdemokraterna. I det senaste valet gick partiet samman med Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och lokala Omsorg för alla för att säkra makten.

LÄS ÄVEN: Kommunledning köpte ”konstnärliga” gardiner åt sig själva för 117 000 – höjer skatten

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.