S-politikern Martin Svensson med flera framträdande uppdrag för sitt parti i Mullsjö döms till ett år och två månaders fängelse för grova bedrägerier. Under flera års tid vittjade han enligt domen kassan för den hundklubb där han var ordförande på över en miljon kronor, pengar som han vid sidan av den frihetsberövande påföljden döms att betala tillbaka.

Med hjälp av en bankdosa drygade Svensson i tre år ut sina inkomster genom att föra över pengar från Svenska Dreverklubbens bankkonto innan bedrägerierna avslöjades. Sammanlagt handlar det om 21 överföringar på olika belopp.

Han har för att dölja brotten förfalskat klubbens årsbesked och därigenom missbrukat det förtroende han haft som föreningens ordförande, något som domstolen betraktar som en försvårande omständighet.

LÄS MER: S-topp åtalas för grovt bedrägeri – förskingrade miljonbelopp med bankdosa

Svensson har medgett att han gjort överföringarna men förklarar dem med en muntlig hemlig uppgörelse han påstår sig ha haft med några i föreningens styrelse om att kvittera ut särskilda arvoden. Det är historia som domstolen inte fäster någon tilltro till.

Enligt brottsutredningen har uttagen ur föreningskassan i över hälften av fallen sammanfallit med att Svensson varit tvungen att betala in skulder till Kronofogden. Via sin advokat meddelar Svensson att han ämnar överklaga påföljden på 14 månaders fängelse som han, trots en tredjedels straffrabatt, tycker är för sträng i förhållande till brottet.

När bedrägerierna avslöjades fick Svensson lämna alla sina politiska uppdrag i kommunen och andra förtroendeuppdrag, bland annat som ordförande i kommunala energibolaget Mullsjö energi och miljö AB. Han sparkades också från sitt uppdrag i Svenska Dreverklubben, som på grund av de förlorade pengarna tvingats höja medlemsavgiften.