Marie Nordén, Generalsekreterare NTF
Foto: Bengt Oberger

EkonomiInrikes

S-topp körde NTF i konkurs efter miljonbidrag: ”Genomkorrupt”

Publicerad 4/23/2022
Annons

Larm från visselblåsare har avslöjat ekonomiska oegentligheter i Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF. Generalsekreteraren, den före detta socialdemokratiska riksdagsledamoten, Marie Nordén ville mörka korruptionen. Föreningen, som existerat i nära ett sekel och ofta använts som remissinstans till regeringen, begärs nu i konkurs.

Den 12 april avgick NTF:s styrelseordförande Benny Örnerfors med omedelbar verkan. I ett brev till övriga styrelsemedlemmar skrev han ”Utvecklingen av NTF har blivit något helt annat än det som beskrivits för mig”. Dagen därpå beslöt den övriga styrelsen enhälligt att försätta föreningen i konkurs.

Sedan två visselblåsare inom föreningen kontaktat Trafikverket i slutet av förra året tillsattes en utredning. Enligt revisionsrapporten är det ”omöjligt att säkerställa hur stora delar av bidragen som använts”. Internrevisionen kan inte utesluta att det rör sig om brott, uppger DN.

– Det är genomkorrupt, säger en av visselblåsarna, Malte Burwick, chef för NTF Öst, till tidningen.

Föreningens verksamhet har genom åren främst finansieras av skattebetalarna, via stöd från Trafikverket. Mellan 2015–2021 satte föreningen sprätt på sammanlagt 103 miljoner kronor i skattemedel. Av dessa har upp till 30 miljoner använts på annat vis än som avtalen med Trafikverket kräver, uppger Burwick.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna mörkar handlingar från pandemihanteringen

”Djupt oprofessionellt och genomkorrupt”

– Jag har aldrig varit med om något liknande som hur pengar hanteras inom NTF. Det är djupt oprofessionellt och genomkorrupt. Man beviljas medel som skulle ha gått till olika projekt men som i stället gått till att hålla sig med såväl fler tjänster som högre lönenivåer. Och till påkostade chefs- och ordförandekonferenser och medarbetardagar, säger han.

När Burwick upptäckte oegentligheterna vände han sig till generalsekreteraren Marie Nordén, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Hennes omedelbara reaktion var att mörka. I ett mejl som hon skickade till Burwick i oktober 2021 skrev generalsekreteraren:

Jag ber dig att inte gå vidare med dina planer att gå till Trafikverkets revisorer. Inte för att vi har något att dölja, det visar tidigare revisioner. Utan för att denna typ av påståenden/anklagelser kan skada NTF som organisation som du säger att du värnar om”.

Enligt Burwick försökte Nordén inte bara stoppa vidare utredning, underföreningen som han representerar, NTF ÖST, har även hotats med uteslutning.

LÄS ÄVEN: Förre MP-ministern skulle rekrytera generaldirektör – tog jobbet själv

Ekonomisk brottslighet

Marie Karlsson-Tuula, professor i civilrätt vid Handelshögskolan Karlstads universitet, har tagit del av mejlväxlingar, projektredovisningar och Trafikverkets revisionsrapport. Enligt henne handlar det ”helt klart” om ekonomisk brottslighet. Hon anser att förundersökning gällande bland annat bokföringsbrott, förskingring och trolöshet mot huvudman bör inledas.

Marie Nordén – generalsekreteraren som inte ville att oegentligheterna skulle komma till allmänhetens kännedom – säger nu att det ”framför allt har handlat om olika syn på verksamhetsinriktningen” och påstår att hon aldrig velat tysta Burwick. Istället hävdar hon att NTF Riks varit ”ansvarsfulla med skattebetalarnas pengar”.

Enligt Trafikverkets presschef, Bengt Olsson, vill myndigheten nu få en djupare förklaring till vad som hänt, något en polisutredning torde finna svar på. Trots detta har Trafikverket ännu inte fattat beslut om huruvida de kommer att polisanmäla NTF Riks eller ej.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons