bodil hansson

Facebook

Inrikes

S-topp med hemlig relation anklagas för jäv – avgår

Publicerad 4/20/2023
Annons

I veckan meddelade Bodil Hansson, ersättare i Socialdemokraternas verkställande utskott, plötsligt att hon lämnar alla sina kommunpolitiska uppdrag – ett besked som kom precis innan resultatet av en extern granskning.

Bodil Hansson har verkat politiskt i Sundsvall, senast som kommunstyrelseordförande. Där hade hon för några år sen en relation med en före detta vd i ett kommunalt bolag. Detta hölls hemligt för alla utom en direktör i kommunen till efter valet i höstas då hon polisanmälde vd:n för sms som hon upplevde som hotfulla.

Under flera år har vd:n utretts av polisen för misstänkta mutbrott och bedrägerier. I sms:en till Hansson ska han ha försökt pressa henne att avsätta en person kopplad till det kommunala bolaget. Utredningen i det fallet lades ned.

LÄS ÄVEN: Åkesson: Socialdemokraterna det verkliga hotet mot Sverige

Då relationen avslöjades reagerade den politiska oppositionen i Sundsvall. Enligt Alicija Kapica (M) ville man få svar på om Hansson känt till misstankarna kring vd:n medan förhållandet fortfarande pågick.

– Man får vara kär i vem man vill, det är inte det. Det allvarliga här var att hon hemlighållit relationen och inte anmält sig jävig i en rad frågor. Det är vi som politiker skyldiga att göra, säger Kapica till Göteborgs-Posten.

En extern granskning slår fast att Bodil Hansson har varit att betrakta som ”närstående” till den tidigare vd:n och därmed varit partisk. Enligt advokaterna går det inte att utesluta att förtroendet gentemot allmänheten har skadats.

Intakt förtroende hos S

Hansson själv menar att hon inte har den energi som krävs för att fullfölja uppdraget som kommunstyrelsens ordförande efter allt som skett.

– Jag borde ha berättat om påverkansförsöken och den här relationen tidigare, jag borde anmält jäv och jag borde också ha gjort en polisanmälan i ett tidigare skede än jag gjorde, vilket jag också uttryckt sedan i höstas, säger hon.

Beskedet hon gett gäller sina offentliga uppdrag, vad som händer med uppdraget som ersättare i VU kan hon i dag inte svara på. Enligt Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin har det som skett ingen betydelse för VU-uppdraget.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Se Kasselstrand konfrontera Socialdemokraterna

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons