På måndagen meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att man gett en utredare uppdraget att ta fram förslag på hur kusinäktenskap kan förbjudas. ”En genuin skitfråga” anser före detta miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) som levererade ännu en omgång udda omgång utspel på X, tidigare Twitter.

Tusentals unga i Sverige lever under hedersförtryck och att motverka och bekämpa alla former av hedersrelaterat våld och förtryck är centralt. Det skrev Tidöpartierna i en gemensam debattartikel. I uppdraget ingår även att ta fram ett mer robust kunskapsunderlag när det gäller vilka samhälleliga och medicinska konsekvenser kusinäktenskap får.

Man konstaterade också att kusinäktenskap även kan vara inslag i klaner och andra släktbaserade nätverk, vilka i Sverige är en del av de parallella samhällsstrukturer som upprätthåller en egen social ordning i vissa områden. Släktbaserade nätverk förekommer också inom den organiserade brottsligheten.

LÄS ÄVEN: Regeringen och SD vill förbjuda kusinäktenskap

På X hånade Annika Strandhäll regeringens och Sverigedemokraternas ambitioner för att bekämpa den flora av problem som omgärdar kusinäktenskap men fick direkt mothugg av Sofie Löwenmark, journalist på sajten Doku som granskar islamism i Sverige och internationellt samt expert på hedersförtryck.

Diskussionen tog en osedvanligt bisarr vändning, även för att vara Strandhäll, då S-toppen hänvisade till då hon använde HBO-serien Chernobyl som ett sätt att propagera mot kärnkraft – vilket fick seriens skapare att svara och helt avfärda Strandhälls slutsatser.

LÄS ÄVEN: Här blir Annika Strandhäll ägd av tv-serien Chernobyls skapare

Enligt Strandhäll är Chernobyl en dokumentärserie på Netflix, vilket är dubbelt fel, något Löwenmark också påpekar.

Detta får S-toppen att rasa och påstå att Löwenmark hävdar att händelserna som serien grundar sig på är påhittade.

Då Strandhäll får kritik för sitt ställningstagande mot ett så allvarligt samhällsproblem, och sin flagranta okunskap, menar hon att Sofie Löwenmark skickat sin ”svans” på henne.

När det gäller hur omfattande problemen med kusinäktenskap är, och vad det i sin tur leder till samt upprätthåller, finns det gott om fakta om.

LÄS ÄVEN: Annika Strandhäll pekar ut sverigedemokrat som kriminell invandrare