En socialdemokratisk kommuntopp i Västmanland motsätter sig Sverigedemokraternas förslag att det ska finnas språkkrav på personal som arbetar inom vård och omsorg. Det har väckt starka känslor bland Fagerstabor som bland annat anser att styret bör skämmas.

Förra månaden uppmärksammade Samhällsnytt hur professorn, smittskyddsexperten och tidigare chefsepidemiologen på Folkhälsomyndigheten, Johan Giesecke, uttalade sig om att spridningen av corona-viruset på äldreboenden till stor del kan tillskrivas den höga andelen nyanlända migranter i personalen som inte förmår ta till sig smittskyddsinformation på svenska.

LÄS ÄVEN: Svenske smittskyddsexperten: Covid-19 på äldreboenden invandrarnas fel

I det starka S-fästet Fagersta kommun, där partiet kammade hem över 42 procent av rösterna i valet år 2018, säger Niclas Bergström som är ordförande i socialnämnden blankt nej till ett förslag om att nyanlända migranter i vård och omsorg måste ha lärt sig god svenska för att komma ifråga för anställning. Det rapporterar nyhetssidan Fagersta-Nyheter.

SD står bakom förslaget

Det är Christer Borg, Bertil Fredriksson, Christer Falk och Niklas Eriksson från Sverigedemokraterna som har lämnat in motionen om språkkrav för vårdpersonalen. SD-politikerna yrkar att kommunen ska kräva kunskaper i svenska motsvarande minst kurs D i svenska för invandrare (SFI).

När det gäller befintliga anställda ska det även krävas kurs D i SFI i de fall personalen utför ensamarbete. Men Socialnämnden med Bergström i spetsen anser inte att detta är nödvändigt eftersom man hävdar att det genomförs språktest i samband med anställningsprocessen.

LÄS ÄVEN: Hälften av personalen i äldreomsorgen talar inte svenska – har lett till livsfara för de gamla

Vårdtagare får inte medicin

Samtidigt framgår det att medarbetare trots språktestet fortfarande har svårigheter att utföra sina arbetsuppgifter på grund av svaga kunskaper i svenska språket. Bland annat ska vårdtagare inte ha fått sina läkemedel enligt ordination. Men socialnämnden försvarar dessa misstag med att det beror på andra saker än bristfällig svenska.

Bergström yrkade på avslag för motionen vilket även blev kommunstyrelsens beslut. Men frågan ska slutgiltigt avgöras vid nästa sammanträde av kommunfullmäktige.

”Man kan inte förvänta sig mer”

På Facebook är det flera Fagerstabor som uttrycker frustration över S-toppens beslut att sätta sig emot förslaget. En person skriver att man inte kan förvänta sig mer av socialdemokrater och kallar dem för ”kålsupare allihopa”.

En annan person anser att kommunstyret bör skämmas och en tredje undrar varför man är rädd för att ställa krav på folk i det här landet.




https://www.facebook.com/Fagersta/posts/1807723539378881

S-toppen vill censurera kommuninformation

I slutet av förra året var socialdemokraten Bergström med och förändrade upplägget för när handlingar som tas upp i socialnämnden publiceras för allmänheten. Detta för att slippa uppmärksamhet i media och risken att ”fel vinkel” sprids i sociala medier.

Bakgrunden till beslutet är att Bergström tillsammans med kollegor inte vill visa handlingarna för att slippa uppmärksamhet från media och allmänheten innan frågorna tas upp av nämnden.

– Jag har tagit det beslutet för att vi ser handlingarna som ett arbetsmaterial till att vi fattat ett beslut. Vi har sett det som ett problem att det hamnar i sociala medier och inte är vinklat på det sätt som vi har tänkt, berättade Bergström för Fagersta-Posten.

LÄS ÄVEN: S-topp censurerar kommuninformation: ”Ett problem att det hamnar i sociala medier”

authorimage