I en intervju med Dagens ETC säger Thage G. Peterson att Sverige bör bygga goda relationer med Afghanistan och talibanerna. Han medger också att Socialdemokraterna befinner sig i ett svårt läge.

Peterson har bland annat varit industriminister, justitieminister och riksdagens talman och anser att Sverige måste skapa en ny politik med Afghanistans nya ledning. Detta skulle innebära att man upprättar diplomatiska förbindelser med talibanstyret.

– De måste få styra sitt land själva. Här finns ambitioner från en rad stater att lägga sig i och det har misslyckats varenda gång. Jag menar att vi ska bygga upp goda relationer med Afghanistan och talibanerna. Men när jag sa det 2007 var det som att svära i kyrkan och jag blev kallad allt nedsättande de kunde hitta på.

LÄS ÄVEN: Ann Lindes krav: Talibanregeringen måste bli feministisk

– Vi hade inte i Afghanistan att göra, men det betyder inte att vi ska inskränka förbindelserna med landet, vi har förbindelser med en rad stater i världen som inte är så trevliga. När jag sa det blev jag uppläxad av Jan Eliasson och en rad andra högt uppsatta människor.

Nu vill han undvika ett svenskt medlemskap i Nato.

– Jag och andra fick rätt när det gäller Afghanistan, Sverige ska inte medverka i sådana krig. Nu gäller det att se till att vi inte går med i  Nato.

S i svårt läge

Han medger att Socialdemokraterna är i ett svårt läge men vill inte recensera den nuvarande regeringens politik.

– Vi är inne i en svår situation, den nuvarande partiledaren har utnämnt Sverigedemokraterna som nazister. Jag har gamla byggnadsarbetare som har ringt mig och sagt att de har jobbat fackligt och politiskt och att de inte tycker om att bli beskyllda för att vara nazister för att de röstat på SD därför att de inte tycker om utvecklingen i Sverige.

LÄS ÄVEN: SVT oroade över talibanernas klimatpolitik

Peterson menar att man måste vara försiktig med orden och får titta på Sverigedemokraterna och se vad deras program leder till. Den politiken ska man bekämpa anser han, men det betyder inte att alla som röstat på dem är nazister.

– Man kunde då säga om Nooshi Dadgostar att hon är en gammal kommunist och det hon säger har Stalin och de andra sagt, men jag kan ju inte fördöma ett parti som vill ha ökad jämlikhet. Vi har ju inom socialdemokratin stått för ökad jämlikhet och sedan har vi styrt Sverige därefter.