hans lindberg

Hans Lindberg (S).

Inrikes

S Umeå vägrar ta avstånd från våldsbejakande islamism – ”vill inte ställa grupp mot grupp”

Publicerad 5/29/2019
Annons

Under kommunfullmäktiges senaste debatt i Umeå vägrade kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) ta avstånd från islamism. Istället gick Lindberg till attack mot Anders Ågren (M) som ställt frågan och menade att Moderaterna piskar upp stämningen och skapar splittring.

Ågren hade ställt en interpellation om våldsbejakande islamism med hänvisning till Säpos tillslag mot flertalet ledande personer inom denna miljö under de senaste veckorna.

Trots att Lindberg fick frågan om att ta avstånd från våldsbejakande islamism ett flertal gånger vägrade han göra så då han ”inte vill ställa grupp mot grupp”.

– Kommunen måste göra allt för att försvåra deras verksamhet i Umeå. Men oavsett vilka åtgärder man som parti vill att kommunen ska ta, vi presenterade några av våra i debatten och har lämnat in en motion på temat, så borde alla partier kunna säga att man tar avstånd från våldsbejakande extremism oavsett om det är islamism, nazism eller autonom vänster. Men det klarade inte S av idag, säger Ågren till Nyheter i Västerbotten.

På sin blogg skriver Lindberg om hur Socialdemokraterna i Umeå resonerar kring frågan. Han skriver bland annat att kommunen har ”ett konsultationsforum mot våldsbejakande extremism som är en samverkansgrupp med syfte att förebygga våldsbejakande extremism i alla dess former” och att ”forumet besökt verksamheter för att föra dialog kring våldsbejakande extremism uppmärksamma verksamheter för den eventuella problematik som kan finnas kring ämnet, såsom bidragsbedrägerier, dialog med överförmyndarkontoret och fritidsgårdarnas personal, för att nämna några exempel”.

I mars i år förnekade företrädare för Socialdemokraterna i Umeå förekomsten av så kallat hedersförtryck.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons