mikael damberg

Foto: Poltikerveckan Almedalen, CC BY-SA 2.0

Inrikes

S-valfläsk: 1 000 kronor till bilägare veckor innan valet

Publicerad 3/29/2022
Annons

Då regeringen meddelade att man skulle kompensera landets bilägare för de skenande bränslepriserna med en tusenlapp vardera hette det att det skulle ske så snabbt som möjligt. Nu står det klart att pengarna inte kommer betalas ut förrän långt senare i år och bara några veckor inpå valet.

Vid en pressträff på tisdagen sa finansminister Mikael Damberg (S) att pengarna kan komma att betalas ut först i slutet av sommaren, i augusti, bara veckor till valet som hålls den 11 september.

– De ska ut så snabbt som möjligt. Men vi måste bygga system och se till att få ut de här pengarna. Augusti är vad jag hoppas och tror på, sa han.

LÄS ÄVEN: Regeringen sänker bränsleskatten – TILLFÄLLIGT

I finansutskottet ville en majoritet gå ännu längre med skattesänkningar och få ned bränslepriset ännu mer. Detta kräver dock att EU-kommissionen öppnar upp för, och övriga medlemsländer i EU godkänner, att Sverige får göra ett undantag.

Knepig process

På riksdagens uppdrag måste regeringen nu driva på i EU för att sänka skatten mer. Denna process menar Mikael Damberg ser ”knepig” ut.

– Blir den diskussionen långvarig och drar ut på tiden och att vi inte får besked, eller att EU säger nej, då är vårt förslag det enda som finns i riksdagen, att kompensera med 1000 kronor.

Flyktingkostnader

Samtidigt varnar han för att de ukrainska flyktingarna som nu kommer till Sverige kommer att tära på statskassan.

– Jag tror att svenska folket måste förbereda sig på att kriget som Ryssland driver i Ukraina får konsekvenser, vi ser det vid pumppriserna på diesel och livsmedelspriserna som nu går upp. Vi ser det i form av att migrationen går upp i Europa.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna skyller höga el- och bränslepriser på ’Putinpriser’

– Men vi måste ta vår del av ansvaret, det är vad vi ska ta. Men jag vill också säga att det här kommer få konsekvenser. När tusentals människor kommer på flykt till Sverige, så uppstår både kostnader och det sker utmaningar i samhället. Det kommer inte gå obemärkt förbi.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1159”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons