➤ KRÖNIKA I morse gick sajten Nyheter Idag ut med en PLUS-artikel med följande rubrik ”Så sålde Putilov tjänster för uppehållstillstånd – när han arbetade på Migrationsverket”. Dessvärre ligger resten av artikeln bakom en betalvägg så läsarna får nöja sig med rubriken och lita på Frick att den stämmer.

Problemet med artikeln är dock att den är falsk. Jag måste säga att jag respekterade Frick som journalist – även när han skrev om min resa till Grekland för att göra en dokumentärfilm om migranter i maj 2016. Det var kanske taskigt gjort mot mig personligen mitt i det mediala drevet – men helt okej journalistiskt.

Den respekten är dock helt borta idag. Jag citerar delar av texten för att läsarna ska första vad Fricks påstående går ut på:

”Mellan januari 2012 och mars 2015 arbetar Putilov på Migrationsverket som handläggare. Där arbetar han med en mängd ärenden där människor vill invandra till Sverige, precis som han själv tidigare har gjort. Men vid sidan om det jobbet bedriver Putilov även en annan verksamhet.

Företaget säger sig kunna vara behjälpliga med att ordna uppehållstillstånd till Sverige, genom att arrangera företag som migranterna kan arbeta i.”

”Nyckeln till framgång för att erhålla uppehållstillstånd för företag är ett kvalitativt förberett dokumentpaket och en fungerande affärsidé”, skriver de på den ryska hemsidan. Vidare beskrivs hur de tar hand om alla papper och att de ”erbjuder utveckling av ett affärsprojekt från grunden”. Sajten är daterad med copyright från 2007 – 2014, vilket skvallrar om att verksamheten varit igång samtidigt som Putilov arbetade som handläggare på Migrationsverket.”

Det enda belägget för påståendet om att jag hade jobbat med företaget under tiden jag jobbade på Migrationsverket är alltså en copyright på hemsidan ”från 2007-2014”.

Det som Frick samtidigt utelämnar är att den skärmdump som illustrerar artikeln och ska inge en känsla av trovärdighet för det hela är tagen ur ett inlägg från februari 2011 – långt innan jag fick en tjänst på Migrationsverket. Det som han inte heller fokuserar på är att företagets huvudverksamhet var turismresor för de tusentals ryskspråkiga turister som besökte Sverige varje år.

En liten bi-verksamhet handlade om att erbjuda konsulttjänster åt företagare som vill investera i Sverige och starta ett företag här – en helt laglig verksamhet för övrigt. Förutom alla frågor om företagsregistrering och dylikt berörde vi även frågan om visum och uppehållstillstånd – därför att ryska medborgare inte kan resa visumfritt till EU och den delen är viktig för dem.

Så nej, det handlade inte om att ”arrangera företag som migranterna kan arbeta i”, utan om att ge råd om det juridiska och praktiska till personer som vill investera i Sverige.

När jag började jobba på Migrationsverket tog min affärspartner över min del av företaget och jobbade ensam – som framkommit i medier tidigare satt jag t.o.m. ”sent på kvällen på Migrationsverket”. Arbetsbelastningen var alldeles för hög för att hinna med något mer än ett heltidsarbete med asylärenden på Migrationsverket. Detta återspeglades så småningom med att omsättningen gick ner och år 2014 sjönk dramatiskt eftersom min affärspartner började studera.

Jag återupptog min verksamhet i företaget först efter att jag har slutat jobba på Migrationsverket i september 2013 – och då gällde det endast turistverksamheten och journalistik.

Artikeln i Nyheter Idag publicerades imorse trots att Frick inte hade någon kommentar från mig – och tydligen inte ville ha det heller. När jag konfronterade honom med detta förklarade han sig med att han skrev till mig på Facebook – kl.21.23 i söndags kväll. Trots att hans meddelande inte har lästs av mig i Facebook-chatten – vilket går att se – valde han att publicera sin artikel med grova anklagelser mot mig.

Frick försökte varken kontakta mig på mejl eller på Twitter – detta trots att vi tidigare haft kontakt där. Men även när jag kontaktade honom på egen hand dröjde det flera timmar tills han kompletterade artikeln med en av mina kommentarer.

Nyheter Idag brukar ha en osedvanlig hög svansföring när det kommer till pressetiska frågor. Dagens erfarenhet av Fricks journalistik visar med all tydlighet att det används dubbla måttstockar på Nyheter Idag – en för fall som Fredrik Virtanen och en annan när det krävs att köpa lite legitimitet hos regimmedia genom att delta i ett drev och svartmåla en av etablissemanget utpekad person.

Själva tilltaget med att kombinera en smaskig och missvisande rubrik med en text bakom betalvägg var ämnad att ge maximal spridning åt det falska påståendet. Och det fanns ingen brist på folk som läste budskapet så som det var tänkt – att Putilov sålde uppehållstillstånd medan han jobbade på Migrationsverket:

En av dem som var i spetsen med att sprida desinformationen är den moderata politikern Hanif Bali – som själv är en tydlig illustration av ett fenomen som jag berörde i en krönika för en vecka sedan.

För att belägga min anklagelse mot Frick lägger jag ut skärmdumpar av vår konversation på Twitter där läsarna kan ta del av samtalet och bedöma själva Fricks flexibla inställning till pressetiken och sanningen: