Försökte driva ett polisärende för Alice Bah Kuhnkes räkning. Ville ha personlig kontakt med henne.

Tidigare i veckan kunde Katerina Janouch avslöja att personen bakom initiativet Näthatsgranskaren som polisanmäler och driver fall mot privata personer som uttryckt sig i kränkande eller nedsättande termer på internet heter Tomas Åberg och har blivit belagd med djurhållningsförbud på grund av djurplågeri.

Åbergs projekt finansieras med skattemedel genom ett bidrag på 600 tusen kronor av MUCF – lejonparten av vilket går till hans egen lön. För sin insats mot så kallade näthatare blev Tomas Åberg hyllad av tabloiden Aftonbladet och nominerad som Svensk hjälte.

Idag kan Samhällsnytt avslöja att Åberg försökte att nästla sig in hos Kulturdepartementet och upprätthålla en personlig relation med kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke. I ett mejl från den 12 januari i år adresserat personligen till ministern skrev Åberg att Näthatsgranskaren polisanmält en kränkande kommentar till en artikel om Bah Kuhnke på sajten Nyheter Idag.

Åberg skriver att anmälan lades ner av polisen och föreslår indirekt att Bah Kuhnke ska använda sin roll som regeringsminister för att återuppliva fallet:

” Denna förolämpning mot dig har dock lagts ner, trots att vi skrev att de bör kontakta målsäganden om de ville driva brottet förolämpning.”

I samma mejl passar Åberg på att berätta ingående om Näthatsgranskarens verksamhet, samt uttrycker ett hopp om en personlig kontakt med kultur- och demokratiministern:

”Om du undrar över något så kan du nå oss på denna mejladress eller ringa mig Tomas.”

Den artiga och fjäskande tonen till trots ignorerade kulturministern mejlet. Kommunikationen i ärendet avslutas från departementets sida.

När Samhällsnytt ringer på det nummer som uppgavs i mejlet svarar en man som presenterar sig som Johan. Mannen påstår att det inte går att få kontakt med Tomas Åberg annat än på mejl:

– Jag har fått att vi tar det på mejl om det skulle vara några förfrågningar.

Vidare påstår mannen att mejlet kan ha skrivits av en annan person, trots att det är underskrivet av Tomas Åberg i jag-form. På vår fråga om hur det kan komma sig svarar mannen så här:

– Det är möjligt att Tomas skrev under, men det är kanske så att det inte var han som skrev själva mejlet.

När Samhällsnytt frågar vad mannen heter i efternamn, svarar han efter en paus att han heter Eriksson. Men när vi lyssnar på inspelningen och jämför rösten på den med en intervju med Tomas Åberg för SVT verkar det vara en och samma person.

Tomas Åbergs projekt har redan gjort drygt 800 polisanmälningar – främst mot äldre personer utan någon större internetvana som skriver ogenomtänkt på Facebook. 77 av anmälningarna har lett till åtal. Förutom att utöva censur på sociala medier gör Åberg anspråk på att bekämpa så kallade falska nyheter – ett svårdefinierat begrepp som inkluderar allt från samhällskritiska meningsyttringar på internet till ”selektivt urval” av nyheter på alternativmedier. Som bakgrundsbild för sitt Twitter-konto har gruppen valt en bild som liknar estetiken från Orwells dystopi 1984.

Mejlväxlingen med kulturdepartementet kan laddas ner och läsas på följande länk: Ku2018-00043-1.