Arkitekturupproret är en organisation som motsätter sig den modernism som präglar Sveriges arkitektur och stadsplanering sedan 50-talet. I en artikel visar de flera prov på den vilseledning som de menar att landets arkitekter, som övervägande tillhör modernisterna, ägnar sig åt när de säljer in nya modernistiska byggen.
Arkitektupproret har startat en omröstning över vilken arkitekt som vilseledde mest i sin “visionsbild”, alltså där verkligheten skilde sig mest från deras romantiserade bild av hur bygget skulle se ut. De skriver:
Arkitekturupproret har tidigare visat i ett längre blogginlägg (klicka för att läsa) hur nya byggprojekt säljs in med missvisande visionsbilder där solen alltid skiner, träden alltid blommar, barnen alltid leker och mängder av djur hittat in till städerna. Renderingar som lovar en idyll som resulterar i en visuell mardröm.
Dessa lögnaktiga vyer har vi valt att benämna som fake views. Vi har nu, genom tips från våra följare samlat några av de värsta exemplen från föregående år. Ta chansen att utse årets fake view! Scrolla ner för att se de 10 nominerade.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
De visar med en rad bilder hur arkitekternas visioner drastiskt skiljer sig från verkligheten när byggprojekten står klara. Ett axplock från deras tävling:
Bild från arkitekturupproret.se
Bild från arkitekturupproret.se
Bild från arkitekturupproret.se
“Direkt missvisande”
Detta är andra gången Arkitektupproret håller en omröstning i frågan. År 2018 skrev de också om Fake View som de förklarar så här:
Visionsbilder, så kallade renderingar, används för att sälja in projekt till klienter och är ämnade att ge en bild av hur det kommer att se ut. Genom olika datorprogram som t.ex. Photoshop har möjligheterna för hur detaljerade dessa renderingar kan bli, ökat enormt.
I princip kan man skapa renderingar som stämmer precis in med det slutgiltiga resultatet. Då arkitektkontoren gärna vill sälja in just sina idéer till klienten finns dock en tendens att använda teknikens möjligheter till att försköna renderingarna till den grad att de blir direkt missvisande.
Vill man rösta om “2019 års fake view” kan man gå in på organisationens Facebook-sida.
Prisutdelning för “Årets riksförfulare”
Arkitekturupproret har även en prisutdelning, Kasper Kalkon-priset, som hålls den 10 mars (finns uppgifter om att det egentligen är den 19 mars enligt organisationens hemsida – anm.) där “Sveriges riksförfulare 2019” utses.
Därutöver finns det tävlingar där de utnämner Sveriges vackraste byggnad genom tiderna (2019), Sveriges fulaste stad (2018) och Sveriges vackraste stad (2017). I år utser de också Sveriges finaste nyproduktion, “Sveriges Riksförfulare” och som nämnt “Årets Fake View”.