Så många skjutningar och bombningar har drabbat Sverige i år

Medan Sverige fått en ny regering på plats som med hjälp av Sverigedemokraterna ska försöka ta itu med den grova brottslighet som låtits växa sig fast i samhället, skjuts och bombas det som aldrig förr.

Senast är det Södertälje som drabbats av en våg skjutningar där barn oroas över att skadas och företagare är på väg att ge upp.

LÄS ÄVEN: Företagare i Södertälje ger upp: ”Vill sälja skiten”

Samnytt har sammanställt statistiken över skjutningarna och bombningarna hittills i år baserat på polisens siffror.

Skjutningar

Fram till den 15 oktober i år har polisen registrerat 324 stycken skjutningar. I 92 fall skadades en person och i 53 fall ledde det till att personen i fråga avled.

Flest skjutningar har skett i Stockholm (108) med Sydsverige inte så långt efter (75).

Bombningar

Till mitten av oktober har totalt 165 fall registrerats av antingen genomförda sprängningar (79), förberedelse (59) eller försök (27).

LÄS ÄVEN: Barn skjutsas till fritidsgården – rädda för att skjutas

När det gäller genomförda detonationer är Sydsverige värst (31), så även avseende försök (11). Gällande förberedelse är dock mellersta Sverige värst (15).

Nya rekordnivåer

I samband med att antalet dödade i skjutningar slog tidigare rekord, vilket skedde i september, gav rikspolischef Anders Thornberg en dyster prognos.

– Det verkar som det kommer att slå rekord i år. Det innebär – om det fortsätter i samma takt – uppemot 60 dödsskjutningar, sade han i en intervju med TT i slutet av september.

Tror du att den nya regeringen kommer lyckas få ned antalet skjutningar och bombningar?

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!