nobelpris
Inrikes

Så ska antalet kvinnliga Nobelpristagare bli fler

Publicerad 2/12/2018
Annons

Efter kritik mot överrepresentationen av män bland Nobelpristagare lovade Kungliga vetenskapsakademien i höstas att ta fram förslag på hur mångfalden kan utökas.

På måndagen presenteras förslagen. Bland dessa finns att de personer som bjuds in att nominera pristagare ska uppmuntras att nominera fler kvinnor.

– Det visar sig att om man är tvungen att nominera en enda, då blir det ofta en man. Men om man tillfrågas om att nominera tre kandidater i stället är chansen att det kommer med en kvinna betydligt högre, säger Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin till Vetenskapsradion.

Inget förslag har dock ännu klubbats igenom.

– Alla inser att vi har ett problem som vi måste ta på allvar. Vi måste göra vårt yttersta för att tillförsäkra att inte kvinnor missgynnas, säger Heldin.

Femton kvinnor har fått Nobelpris inom vetenskap sedan Marie Curie fick sina två nobelpris 1903 och 1911.

Utgångspunkten för Kungliga vetenskapsakademin är att underrepresentationen av kvinnor beror på diskriminerande strukturer. Men andra menar att det beror på andra strukturer såsom skillnader i IQ, val av karriärsvägar eller dylikt.

I tidningen Psychology Today skrev evolutionspsykologen Satoshi Kanazawa att män, i vuxen ålder, har en liten men signifikant skillnad i IQ, runt 3-5 poäng högre. Innan dess har flickor högre IQ eftersom de mognar snabbare än pojkar.

Andra menar att IQ-nivån i medel är samma mellan män och kvinnor men att män har större spridning, det vill säga, de återfinns i högre grad både bland de med högst intelligens, men även bland de med lägst intelligens (bell curve). Det kan då förklara varför män också är överrepresenterade inom ledande forskning.

En europeisk forskningsrapport visade att manliga och kvinnliga forskare hade olika typer av partners: de manliga hade oftare hemmafruar som tog hand om familjen medan kvinnliga forskare hade större sannolikhet att ha en annan forskare som partner. Så manliga forskare kanske inte behöver familjevänliga arbetsförhållanden medan kvinnliga forskare i högre grad behöver det.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons