I en intervju uppger Liberalernas nye partiledare att han hellre skulle se ett nyval än att ge Jimmie Åkesson regeringsmakt. Han hoppas samtidigt att Sverigedemokraterna endast kommer att nöja sig med att ha ”inflytande” över politiken.

I de första opinionsmätningarna efter partiledarbytet i Liberalerna, och Johan Pehrson tagit över Nyamko Sabunis plats, tycks väljarna vara måttligt imponerade och partiet ligger kvar långt under spärren.

LÄS ÄVEN: Kärnvapen i Sverige ska locka väljare till Liberalerna

Enligt Pehrson har Liberalerna bara en uttalad röd linje – att inte släppa fram en regering med SD, och skulle man ställas inför en sådan situation kommer man att rösta nej.

– Det är upp till andra partier att medverka till det, men vi vill se en ny borgerlig regering. Vi vill ha ett maktskifte och en ny start för att klara skolan, integrationen, för att möta den framväxande separatismen och se till att vi får en vettig energipolitik, säger han till Svenska Dagbladet.

Väljarna har aldrig fel

Att SD sitter i riksdagen är väljarnas val, konstaterar han, och det är något han kan ha synpunkter på om det är klokt eller inte ”men väljarna har aldrig fel”.

LÄS ÄVEN: Nye L-ledaren kräver borgerlig regering utan SD

– Vi som socialliberaler kommer att vara ett mittenankare, en garanti för att den här regeringen inte åker i diket åt något håll. Vi vet vikten av öppenhet, tolerans, bildningens betydelse, jämställdhetens betydelse, fri kultur och stark public service. Det sitter i mitt och mitt partis DNA.

Ska ingå i M-ledd regering

Givetvis ska Liberalerna ingå i en regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, anser Pehrson. Skulle Ulf Kristersson (M) ändå inte vilja ha med partiet i en regering kan han inte svara på ifall de kommer släppa fram honom och då ”får vi ta ett omfattande resonemang om vad han har för problem med Liberalerna”.

LÄS ÄVEN: Nyamko Sabuni avgår som partiledare

– Det är en hypotetisk fråga men vi ska ingå i regeringen och vi ska vinna ett val. Det gör vi för Sveriges, mina barns och barnbarns skull.

Ny kampanj

Partiet har samtidigt lanserat en kampanj för att göra Pehrson känd: