Av alla nyårslöften är sannolikt det att sluta röka ett av de vanligaste. Det är också ett av de löften som oftast inte hålls. Men klarar du att fimpa finns stora hälsovinster att göra. Det visar samstämmiga studier.

Det finns nog inte en rökare som inte kämpar med att trycka undan rädslan för att dö i lungcancer. Den risken kan man emellertid minska relativt snabbt om man slutar med giftpinnarna. Redan efter 10 år är den risken halverad och räknar man även in den minskade risken för hjärt-kärlsjukdomar är man nere i en tredjedel.

Att inte sluta med argumentet att man redan förstört sina chanser håller således inte. Och ju yngre man är desto ihåligare är resonemanget.

Stor studie med goda nyheter för fimpare

En stor forskningsstudie har kartlagt i vilket tempo de allvarliga hälsoriskerna med att röka klingar av för den som tar beslutet att fimpa och står fast vid det. Resultatet har publicerats i en artikel i tidskriften JAMA Internal Medicine.

Och siffrorna är goda nyheter för alla rökare. Chanserna att hålla liemannen på avstånd om man slutar suga i sig gifterna ökar både snabbt och kraftigt.

Kroppen är bra på att läka de skador vi tillfogar den och det gäller även det vi utsätter den för genom att röka. Det är tidigare känt att man kan minska riskerna för sjukdom och död genom att fimpa men med hur mycket och hur snabbt har inte varit klarlagt.

Bekräftar och adderar till tidigare kunskaper

Nu har den suddiga bilden antagit betydligt skarpare konturer. Tidigare studier av liknande slag har oftast haft fokus på hälsovinster hos de som rökt större delen av livet och slutar på äldre dar. I den nu aktuella studien har man tittat på alla åldersgrupper och allt från korta till långa rökfrihetsperioder.

Nästan en halv miljon personer har ingått i den amerikanska studien som genomförts i samarbete med forskare på karolinska Institutet i Stockholm. Och siffrorna visar att risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar minskat med 64 procent efter 10 år. Risken för dödlig cancer minskar på samma tid med 53 procent och för andra dödliga luftvägssjukdomar är riskminskningen 57 procent.

I intervallet 20 till 30 år av rökfrihet är riskerna bar marginellt större än för den som aldrig rökt, visar studien. Och lägger man ytterligare rökfria år till samlingen är riskskillnaderna helt försumbara.

Svårt att sluta – men det lönar sig

Många tycker att det är oerhört svårt att sluta röka. Nikotin har konstaterats ha en större beroendeeffekt än heroin, även om de absoluta abstinenssymptomen inte är lika dramatiska för den som håller upp.

De flesta rökare har därför gott om ursäkter för att man fortsätter. En av dessa kan nu läggas till handlingarna som utan stöd i vetenskapen. Hälsan är inte permanent förstörd för den som är inbiten rökare. Tvärtom är hälsovinsterna betydande för den som slutar och kommer relativt snabbt.

Förändrad attityd till rökning

Rökning har minskat kraftigt i Sverige. Endast några få procent av svenskarna är idag vanerökare medan en något större andel feströker. Attityden till rökning har också förändrats markant.

Förr kunde man röka i princip var som helst – inklusive i direktsändning i SVT:s debattprogram. Idag är rökarna hänvisade till extrem begränsade ytor. Förr sågs tobaksreklam överallt. Idag möts rökaren i stället av skräckinjagande varningstexter.