Så totalblåste Sverige Erdogan – hjälpte terrorjagad turk rymma
Foto: Nato

Sverige hjälpte aktivt Yilmaz Aytan, som Turkiet anklagar för terrorism och begärt utlämnad från Sverige, att komma undan turkiska myndigheter i hemlandet. Det kan Samnytt nu avslöja. Samnytt har tagit del av nya handlingar som visar hur det gick till när Sverige smugglade ut Aytan framför näsan på Erdogan.

I december 2018 befinner sig Yilmaz Aytan i Afghanistan, där han varit rektor för en koranskola som afghanska säkerhetsstyrkor slagit till emot. Anledningen är skolans koppling till den så kallade Gülenrörelsen som pekats ut för kuppförsöket i Turkiet sommaren 2016.

LÄS ÄVEN: Sverige vägrar utlämna turk – rekrytera terrorister inte brottsligt

Afghanska myndigheter placerar Aytan i husarrest och konfiskerar hans pass, och Turkiet begär honom utlämnad till hemlandet där han är efterlyst för terrorbrott. Enligt uppgifter till FN-organet UNHCR, som Migrationsverket refererar, planerar afghanska myndigheter bevilja Turkiets begäran.

Faksimil

I en blixtoperation flygs därför den terroranklagade turken till Sverige där han omedelbart beviljas permanent uppehållstillstånd. Enligt handlingar Samnytt tagit del av utfärdar Migrationsverket ett provisoriskt främlingspass för Aytan som gör det möjligt för honom att lämna landet med ett svenskutfärdat pass, då hans turkiska pass beslagtagits.

Faksimil

”Oproportionerligt straff”

Turkiet har presenterat ett flertal bevis mot Aytan. Bland annat har han haft bankkonto i numera nedstängda Asya Bank, som knyts till Gülenrörelsen, samt använt en mobilapplikation som knyts till rörelsen. Mycket av bevisningen mot honom har belagts med sekretess.

Men i Migrationsverkets rättsliga ställningstagande för Turkiet slås fast att stödjande av kuppförsöket mot Erdogan 2016 kan vara grund för asyl i Sverige.

Faksimil

Myndigheten konstaterar även att påföljden för uppror i såväl Sverige som Turkiet är livstids fängelse, men att Turkiet har en ”särskild form” av livstidsstraff.

Faksimil

Genomgående ifrågasätts Turkiets rättssäkerhet, och de svenska myndigheterna menar att en terroranklagad riskerar att inte få en rättvis rättegång i det landet. Denna uppfattning genomsyrar bedömningen i fallet Yilmaz Aytan.

Utlämnas inte

Redan 2019 vänder sig Åklagarmyndigheten i turkiska Burdur till Sverige och begär Yilmaz Aytan utlämnad då han misstänks för terrorbrott. Men begäran tycks ha ignorerats av de svenska myndigheterna.

Faksimil

Drygt ett år senare, i januari 2021, vänder sig turkiska ambassaden i Sverige direkt till svenska justitiedepartementet för att begära Aytan utlämnad.

Faksimil

Först åtta månader senare senare, i september förra året, kallas Aytan till förhör hos Säkerhetspolisen (Säpo) i södra Sverige. Det mesta av förhöret är sekretessbelagt, men av de delar Samnytt tagit del av framgår att förhöret är symboliskt.

Förhörsledaren informerar omedelbart den i hemlandet efterlyste turken om att han inte kommer bli frihetsberövad, och att förhöret hålls för att ”Sverige är bundna av internationella konventioner och måste därför hålla ett förhör med honom”.

Faksimil

Utlämnas inte

13 juli i år beslutar Högsta domstolen i Sverige att Yilmaz Aytan inte ska utlämnas till Turkiet. Domstolen slår i sin dom fast att det brott Aytan anklagas för, terrorrekrytering, ännu inte var kriminaliserat i Sverige 2016 när han anklagas för att ha gjort sig skyldig till det i hemlandet.

Samnytt har tidigare skrivit om domen.

LÄS MER: Sverige vägrar utlämna turk – rekrytera terrorister inte brottsligt

Aytan får därför stanna i Sverige och har fortsatt permanent uppehållstillstånd.

Turkiet har krävt att Sverige utlämnar dussintals turkiska medborgare som misstänks för grova brott, bland annat terrorbrott, i hemlandet. Att Sverige hörsammar kraven är ett villkor för att Turkiet ska låta Sverige gå med i militäralliansen Nato.

LÄS ÄVEN: Turkiet ställer krav direkt: Begär krigsförbrytarmoderat utlämnad

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.