Så vill Ryssland dela upp Ukraina
Bild: Telegram/Ria

Merparten av Ukraina skulle kunna delas upp mellan Ryssland, Polen, Ungern och Rumänien. Det föreslår Dmitrij Medvedev, vice ordförande för Rysslands säkerhetsråd, i ett inlägg på Telegram.

I inlägget anklagar Medvedev den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyj för att under påverkan av ”psykotropa substanser” ha drömt om att försöka återta Donetsk, Luhansk och Krimhalvön från rysk kontroll.

LÄS MER: Ryssland: Europa kommer få betala dubbelt gaspris

Han postar även en karta över Ukraina som han hävdar att ”västerländska bedömare” står bakom, utan att namnge de påstådda bedömarna. På kartan är Ukraina uppdelat mellan Ryssland, Polen, Rumänien och Ungern, där Ryssland får kontroll över det mesta av territoriumet.

Endast provinsen Kiev runt huvudstaden med samma namn är enligt kartan fortfarande ukrainskt. ”En bild av hans lands ljusa framtid”, skriver Medvedev hånfullt, syftandes på Zelenskyj.

”Värre än kalla kriget”

Dmitrij Medvedev har tidigare varit både Rysslands president och landets premiärminister, samtidigt som Vladimir Putin varit premiärminister respektive president. Medvedev är numera vice ordförande för Rysslands säkerhetsråd, som Putin är ordförande för.

I sin roll har Medvedev löpande kommenterat kriget, och händelseutvecklingen i Europa. Bland annat har han varnat Sverige och Finland för att gå med i militäralliansen Nato.

LÄS ÄVEN: Ryssland till Sverige: ”Vill ni ha Iskandermissiler, hypersoniska vapen och fartyg med kärnvapen ett stenkast från era hem?”

Den ryske toppolitikern har också sagt att världsläget nu är mer allvarligt än på länge.

”Situationen nu är mycket värre än under kalla kriget. Mycket värre! Och det är inte vårt fel!” skrev Medvedev på Telegram i måndags.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.