Sahlgrenska Lex Maria-utreds – lät utlänning arbeta som läkare utan behörighet

Delningar

En man har arbetat vid Sahlgrenska universitetssjukhuset under drygt ett år och självständigt tagit emot över 1 000 patienter – utan att inneha behörighet. Läkaren upptäcktes efter att Migrationsverket varit i kontakt med sjukhuset. Den utomeuropeiska läkaren saknade ett kunskapsprov som krävs för att få arbeta i Sverige.

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg valde under november att anmäla sig själv enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Anmälan handlar om att sjukhuset brustit i rutinerna vid anställning av läkare, skriver GP (2018-12-12).

En utomeuropeisk läkare hann arbeta i drygt ett år innan det upptäcktes att mannen saknade behörighet för att få arbeta med sina uppgifter. Det var i samband med att Migrationsverket bad om att få ta del av mannens intyg som det visade sig inte vara komplett. Det saknades ett kunskapsprov som är obligatoriskt för att få arbeta som läkare i Sverige.

1 000 patienter
Under årets gång har läkaren arbetat självständigt i akutmottagningen, men även under handledning på kirurgavdelningen. I sitt självständiga arbete som akutmottagande läkare har mannen tagit emot över 1 000 patienter. Chefsläkare Anne Olmarker vid Sahlgrenska ser allvarligt på situationen.

– Det är en risk som kunde ha medfört en allvarlig vårdskada, säger Olmarker.

LÄS MER: Inte säkert att doktorn du träffar verkligen är läkare

Anställningen
Mannens anställning vid sjukhuset påbörjades genom en kurs för utländska läkare. Efter avslutad kurs erbjöds mannen ett vikariat som underläkare.

I samband med anställningen har sjukhuset brustit i sin bakgrundskontroll. Sjukhuset kontrollerade enbart mannens examensbevis från ett utomeuropeiskt universitet och en bekräftelse från Socialstyrelsen att utbildningen uppfyller kraven för att få arbeta som läkare i Sverige.

LÄS MER: Ljög om att hon var sjuksköterska – fick ändå legitimation

Granskad
Efter att ärendet uppmärksammades togs mannen ur tjänst och erbjöds istället arbete som läkarassistent. Samtidigt valde Sahlgrenska att kontrollera mannens arbete under året genom att granska journaler. Enligt sjukhuset har inga fel begåtts och ingen patient har kommit till skada.

LÄS MER: Utländsk läkare lurade brittisk sjukvård i 22 år – nu bakgrundskontrolleras 3 000 läkare

Vidtagit åtgärder
För att inte riskera att hamna i en liknande situation i framtiden förklarar sjukhuset att det har vidtagits en rad åtgärder. Enligt Olmarker har det bland annat upprättats en gemensam rutin vid anställningar som gäller en icke-europeisk utbildning. Sedan ska sjukhuset genomföra stickprov för att se att de nya rutinerna efterföljs. 

– Men jag ser också att vi måste ha bättre koll på våra processer. En annan gång kanske det inte går lika väl, säger Olmarker.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

113 KOMMENTARER

 1. Det är nog rätt vanligt i dagens Sverige, framför allt i offentliga verksamheter att de som rekryterar har ett krav på sig att öka mångfalden i verksamheten. För att inte framstå som rasister så brister då rekryterarna i omdömet och anställer folk som inte är kompetenta för verksamheten.

 2. Detta var inget misstag från någons sida. Det var helt enligt reglerna. Reglerna säger att icke svenskar skall ha s.k. positiv särbehandling, d.v.s. enbart svenskar får utstå regler, lagar och straff så som dom är skrivna, övriga får rabatt.

  • precis!
   sjukvården anpassar sig till invandrarna.
   det betyder konkret att man sänker kraven tills invandrarna blir godkända.
   svensk sjukvård är idag livsfarlig.

 3. Tja, kunde Mehmet Kaplan bli bostadsminister så…
  Snart kanske vi får läsa om någon som bytt karriär från att köra cykeltaxi i Kandahar till SAS-pilot.

 4. Svensken är bara en slav i sitt eget land. Vi ska äta effektivt o billigt så globalisterna får pengarna svenskt kött ajabaja inga pengar till globalisterna genmanipulerad miljövänligt och bra säger media. Pengarna till globalisterna. Svenska ekologiska ärtor ajabaja inte bra för miljön. Men man säger inte att åkrar i världen är utsugna näring och ser ut som öknar. Att man tar in sådana här läkare som man inte vet vad dom är. Kan vara slaktare från hemlandet med köpt läkarlegitimation det gör väl inger tycker våra styrande det är ju bara slavar som byts ut. Jag kan inte se det på något annat sätt eftersom kontrollerna inte görs bättre. Vi är som kossorna i en modern högeffektiv lagård. Mat anpassas efter dator så kon mjölkar bäst. Vi ska orka jobba effektivast på billigast möjliga sätt. Tack politiker o media som ljuger o lurar oss. Tack ni som röstar för det och köper er fria med invandrarfrågan boenden. Idioter och empatilösa.

  • kommer ihåg DINKELSPEL å alla andra som sa att det skulle gå åt pipan om vi inte gick med i EU dom fick verkligen rätt, men av motsatt anledning

 5. Där ser ni att det formligen väller in läkare, raketingenjörer och annat högutbildat folk………precis som våra Sverige- och svenskhatande politiker säger.

 6. Man vågar inte ifrågasätta någon invandrares kompetens, för då är man rasist, och invandrarna måste ha en gräddfil för statistikens skull.

 7. Någon förvånad. Den lokala reparatören av datorer ifrån något Arab land förstörde innehållet på min hårddisk. Så går det när man anlita folk som inte kan ett skit.

  Läkare är lite knepigare där handlar om liv och hälsa, ändå har man så undermåliga kontroller.

 8. På vårdcentralen har jag medvetet valt bort läkare från Muslimska länder. När jag måste åka till större sjukhus, kollar jag alltid upp namnet på läkaren som ska behandla mig. Låter det muslimskt, säger jag direkt NEJ. Jag vill bli bli behandlat endast av läkare mes svensk-läkarutbildning.

   • Än så länge har man rätt att välja. Men det är bara en tids fråga innan den rätten försvinner. Helt ärligt – vilken kompetens kan en läkare från den muslimska världen ha, med tanke på dessa länders tekniska utveckling (eller snarare icke utveckling)

 9. Hur jävla svårt var det att kolla upp om denna såkallade läkare hade gjort sitt kunskapsprov? Eller var det kanske en mus som bet av datakabeln så det inte gick att kolla just då?

 10. Bara i Sverige händer dessa incidenter. Det bevisar att vårt Sverige behöver tvångsvårdas av en nation med något innanför skallbenet!!!!! SKRÄMMANDE!!!!

 11. Lex Maria, Lex Sara och Lex Göta Petter, alla dessa meningslösa Lexar som inte betyder någonting alls är bara ett löjligt spel för galleriet för att lura svenska folket att någon händer vid en anmälan. Det händer absolut ingenting alls, långnäsa!!

 12. Är det Eliasson som har fått in en fot i Sahlgrenskas ledning ?- passa er noga då.
  Då är det är snart viktigare med rätt värdegrund och regnbågskurser än yrkeskunskaper.

 13. Vad väntar man sig ? ; vi har en hel regering som saknar kompetens. Ministrar som är totalt okunniga. En justitieminister som inte är en erfaren jurist , en försvarsminister som är en fd. malaj , osv–det finns ju ingen som är erfaren ,bildad , kunnig , har ett gott anseende ,,,

 14. Ja, men Gud bevars, fejkaren kunde ju bli ledsen i ögat om han inte fick leka doktor och Sahlgrenska kunde ju pekas ut som….domdomdom….RASISTER om de krävde läkarleg. Såååå elitistiskt att bara de med utbildning och läkarleg ska få vara läkare. Jag tar avstånd!!!!

 15. Det är väl för fan inte sjukhusets fel om Socialstyrelsen sagt att ”utbildningen uppfyller kraven för att få arbeta som läkare i Sverige”!?

  • Men det är väl deras skyldighet att kolla upp så allt stämmer även fast socialstyrelsen gjort fel.
   Litar man blint på att alla talar sanning så går det åt helvete förr eller senare.

 16. Just det är jag rädd för varje gång det sitter en utlänning i läkarstolen.
  ÄR HAN BEHÖRIG??
  …eller försöker staten att ”snygga till siffrorna” även när det gäller anställda läkare?

 17. Jag litar inte på institutioner som vid fel, utreder sig själva. Det är som domstolar skulle kolla sig själva ifall felaktiga domar utdömts. Man är alltid sig själv närmast, om och hur mycket patienter drabbats, kan man bara gissa sig till.

 18. Löfven blev väl inte heller godkänd på svetsutbildningen. Sossarna rekommenderade honom statsminister jobbet. (Lex Ams)

 19. Varför inte låta dessa ”läkare” praktisera på sina egna . . . chansen finns då att vi får folk som är experter på skottskador . . . ?

 20. Måste givetvis undersökas hur många av de över 1000 patienterna som avlidit på grund av att man blivit läkarbehandlad av en ID lös fåraherde.Sverige måste återinföra tjänstemannaansvaret så att ansvariga politiker och tjänstemän kan sättas bakom galler och bom. Sverige är i kaos.

 21. Satan styr folket och vården
  Det kommer att bli ännu värre, för snart behövs varken leg eller utbildning i teori
  utan vem som helst kan arbeta med vad som helst

 22. – Men jag ser också att vi måste ha bättre koll på våra processer. En annan gång kanske det inte går lika väl, säger Olmarker.

  En annan gång kan det vara försent.

  Sen mångkulturen blev lag har både politiker och professionen tappat allt omdöme. De smilar och fjäskar och faller fullständigt i trans inför en människa med mörkare hudfärg än vit. Det är rasism…

 23. ”Allas lika värde” har ställt till med mycket. Och det blir mer och mer allt efter att fler och fler myndigheter och institutioner marineras i den nya ”religionen”.

 24. Jag säger bara mörkertalet, här liksom på alla andra områden.
  Detta eviga tassande, mörkande, fjäskande och privilegierande kring nyadeln kommer att kasta oss lika långt tillbaka i utvecklingen som dessa dysfunktionella kulturer härstammar ifrån.

 25. Det kryllar av instegsjobb och allt vad det heter där skattebetalarna betalar deras lön. I min Apotek har varje svensk farmaceut ( 5 år högskola) och receptarier (3 år högskola) utbytts av nyanlända kassörer som fortfarande tror att de sitter på någon utomhusmarknad och försöker sälja ”Body Lotion-miketbra).

  • Min far var till arbetsförmedlingen nyligen. Allt han såg var svart och inte fick han nån hjälp. Han fick lov att ringa dom sen men ingen ursäkt.

 26. Dags att avsäga sig vissa läkare om dom inte kan bevisa att dom har en giltig legitimation. Jag tänker inte riskera mitt liv när jag går till läkaren.
  Har redan märkt av hur dålig våran sjukvård är. Dom har ljugit, nekat mig vård och spridit ut rykten. Har noll förtroende för sjukvården.

 27. Hur länge har detta sopats under mattan!!!? Vad får patienterna för ersättning/ny tid/prover etc!!?? SKANDALERNAS SVERIGE!!!!!

 28. T.o.m statsministern och hans entourage är utan ”behörighet”.

  Enbart en ny pusslebit i det kollektiva vansinnet.

  • Glöm inte bort den ökända före detta rikspolischefen som bar tjänstevapen utan vare sig utbildning eller kompetens på vapnet.

   • Jag bär också automatpistol, utan vare sig utbildning eller tillåtelse!
    Kompetens får du av använda vapnet.

   • Än så länge är det inte så många där jag bor nu(har bytt bort dåliga kärringar), värre va det i malmö. En läkare kunde inte förstå min rikssvenska.

 29. vadå inte komplett intyg.. kom geten inte med som blev tagen bakifrån??? ouch då..
  bara o göraom .. o göra rätt ..
  sedan är det fritt fram!! bara o knacka på med hammare.. o rätta till ryggraden för alla som har ont!!!!

  klart att man är vaken vilken får undersöka mig.. NKVD !!!

  jag är ingen rasist.. men om en som inte kan prata bra svenska o kan inte medicin namnen på latin .. ska undersöka mig.. så tyvärr.. jag går inte med på det…
  men.. spelar ingen roll om han är svart gul eller orange…
  hittils har jag endast möt på svenskar som var dumma i huvet.. inga svarta eller araber tvärtom så har jag träffat bra folk.. bara några svenskar som inte borde vara läkare,… så ni alla sluta titta på färgen .. för att då gör ni bort er..
  ”vita svenskar”

 30. Lugna nu allihop.Ingenting som inte lite kottar,barr och löv kan bota.Rör ihop medicinen med lite ko- och kamelpiss bara.

 31. Ingen skadade, väl, folk med papperen i ordning har däremot skadad folk.
  Läkarutbildningen borde bli ett år som assistent för andra läkare, resten behövs inte.

 32. Problemet ligger i att alla väl utbildade läkare jobbar utomlands och väljer att flytta från sverige, de får mer betalt och då väljer svensken att vi tar in läkare utomlands som saknar kompetens och utbildning tycker synd om de som är sjuka 😢

 33. Är tyvärr inte fårvånad men vilket är mest bekymmersamt att man inte längre är förvånad eller att de tickar på med dylika avslöjanden?

 34. Hi…hi…hiiiiiiiiii
  Sjukhuset har bestämt att ingen patient kommit till skada!
  Patienten dog.
  Hö…hö…hööööööööö

 35. Livsfarligt att söka läkarvård i Sverige.
  Väljer man att bli opererad i något annat EU-land nekar Försäkringskassan att stå för kostnaderna,trots att man har rätt till ersättning när det inte går att få tid för operation inom rimlig tid med kvalificerade läkare .Således måste man riskera att bli invalid med allt vad detta kommer att kosta samhället.
  Sverige följer EU-lagar när det gäller att ta emot invandrare och värna om miljön till punkt och pricka.När det gäller lagar som är till gagn för svenska medborgare i övrigt är det inte så noga.

 36. Exakt hur många kvacksalvare med examina från diverse quran-skolor har vi som arbetar inom svensk sjukvård? Bara undrar.

 37. Fullständigt skrämmande. Och liknande kan fortsätta ske då rasiststämpeln har en sådan stark påverkan. Att någon patient går åt i ärendet – det kommer aldrig att tillåtas framkomma.

 38. Jag vet fler pk-människor som plockar ut lön från Sahlgrenska år efter år utan att sätta sin fot där eller ens utföra sjukvård.

LÄMNA ETT SVAR