salman rushdie

Christoph Kockelmann, CC BY-SA 4.0

Kultur

Salman Rushdie varnar – yttrandefriheten är hotad

Publicerad 5/17/2023
Annons

Nio månader efter att han knivhöggs på scenen, och blev blind på ena ögat, har författaren Salman Rushdie gått ut och varnat för att yttrandefriheten i väst är hotad.

Han levererade videobudskapet vid British Book Awards i måndags, där han tilldelades utmärkelsen Freedom to Publish. Då han tog emot priset sa Rushdie att han tror att yttrandefriheten i väst har nått en kritisk tidpunkt.

– Nu sitter jag här i USA, jag måste titta på den extraordinära attacken mot bibliotek och böcker för barn i skolor. Attacken mot idén om själva biblioteken. Det är ganska anmärkningsvärt alarmerande, och vi måste vara mycket medvetna om det och kämpa hårt mot det.

”Läs en annan bok”

Rushdie kritiserade också omskrivningar av äldre böcker för att anpassas till modern och ta bort språk som anses stötande och sa att böcker borde ”komma till oss från sin tid och vara av sin tid”.

– Och om det är svårt att ta, läs inte det, läs en annan bok, sa han.

Det var den 12 augusti 2022 som Rushdie knivhöggs av man när han skulle hålla en offentlig föreläsning på Chautauqua Institution i Chautauqua, New York. Den 24-årige libanesen Hadi Matar greps på platsen och åtalades följande dag för misshandel och mordförsök. Rushdie skadades allvarligt och lades in på sjukhus.

LÄS ÄVEN: George Orwells ’1984’ skrivs om i feministisk version

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons