Samnytts chefredaktör Egor Putilov har anmält enhetschefen på MSB Mikael Tofvesson för utspelet på Twitter för några dagar sedan. Tofvesson twittrade ”Högerextrema Samnytt får mediestöd”. ”Förstår inte vad denna diktaturkramare gör på en svensk myndighet,” kommenterar Putilov.

Det var i samband med att MPRT beviljade 245 tusen kronor i mediestöd till Samnytt som den kontroversielle enhetschefen på MSB Mikael Tofvesson tog sig till sociala medier för att twittra ogillande: ”Högerextrema Samnytt får mediestöd”. Artikeln som han twittrade är skriven av den Centeranknutna konspirationsteoretikern Patrik Oksanen som Samnytt granskat vid flera tillfällen tidigare.

LÄS MER: Debattören Patrik Oksanen anklagades för att vara pedofil – fick staten att betala för rättegången

Mikael Tofvesson är anställd på MSB – vilket tydligt framgår av hans profilbeskrivning på Twitter – för att leda arbetet mot så kallad informationspåverkan. Twitter-kontot används flitigt i tjänsten. Ofta twittrar Tofvesson om hur han vill skydda demokratin, åsiktsfrihet och fria medier.

När Samnytt tog kontakt med honom ville han dock inte kommentera sitt utspel – utan slängde på luren.

LÄS MER: Mikael Tofvesson: ”Obehagligt beteende” att banda telefonintervjuer

Samnytts chefredaktör Egor Putilov har anmält Mikael Tofvesson till Justitieombudsman för utspelet. Så här kommenterar han tilltaget:

– Det är ändå en viktig milstolpe när en högt uppsatt statlig tjänsteman recenserar och nedgör fria medier på det här sättet. Personen har alltså kastat bort allt vad förvaltningslagen och tjänstemannaetik med krav på opartiskhet, saklighet och neutralitet heter och ger sig in helt och hållet i det så kallade kulturkriget. Det är en gåta för mig hur Tofvesson tänker att fortsätta arbeta och låtsas att vara neutral tjänsteman framgent.

– Det är samtidigt lite zeitgeist att personer som gör allt de kan för att strypa demokratin och åsiktsfriheten i Sverige säger sig värna just dem. Jag har inga större förhoppningar på några skarpa åtgärder från JO:s sida. Det är trots allt en del av samma genomkorrupta träsk. Men vi måste ändå markera när en högt uppsatt tjänsteman försöker starta ett drev mot medier den ogillar. Mikael Tofvesson skulle mycket väl passa hos Alexander Lukasjenko, Vladimir Putin eller Xi Jinping. Jag förstår dock inte vad denna diktaturkramare gör på en svensk myndighet.

Nyligen blev samma Mikael Tofvesson uppmärksammad med anledning av en färsk rapport om konspirationsteorier som släpptes av MSB i slutet av april. I rapporten kallades försök att ta reda på coronavirusets ursprung och utreda den eventuella labbläckan för en konspirationsteori och hot mot demokratin. Tidningen Kvartal noterade att rapporten spelade just den kinesiska kommunistdiktaturen i händerna. Tofvesson reagerade på kritiken genom att kalla den ”oseriös” på Twitter.

LÄS MER: Tidningen Kvartal: MSB går Kinas ärenden

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.