I en artikel vi publicerade häromdagen om en våldtäkt mot en ung flicka gjorde vi fel när vi kontaktade brottsoffrets förälder – en M-politiker som uttryckt ställningstaganden för sitt partis tidigare ledare Fredrik Reinfeldts ”öppna hjärtan”-politik – med frågor om hon mot bakgrund av det inträffade haft anledning att ompröva något i sin politiska uppfattning. Det var fel och okänsligt av oss och vi ber om ursäkt för det.

Artikeln skrevs av en frilansare och granskades till följd av en logistisk miss på redaktionen inte ordentligt innan den publicerades. Vi har talat med artikelförfattaren, vars tanke var att lyfta fram den vuxna generationens ansvar för vilket samhälle vi lämnar över till våra barn när det gäller tryggheten i det offentliga rummet.

Eftersom föräldern i det aktuella fallet inte var vem som helst utan en aktiv politiker som tydligt tagit ställning och verkat för en politik som många menar är en av huvudorsakerna till att brott som överfallsvåldtäkter och förnedringsrån ökat dramatiskt i samhället, tänkte artikelförfattaren att det kunde vara intressant och relevant att få med det perspektivet.

På redaktionen anser vi att trygghetsfrågorna och den övergripande frågan om vilket samhälle vi vuxna vill lämna över till kommande generationer är angelägna att ställa. Men det ska göras i rätt sammanhang i den allmänpolitiska debatten, inte till någon som drabbats av en familjetragedi.

Att det gjordes var feltänkt och okänsligt och något vi ber om ursäkt för. Samnytt ska granska brottslingarna, inte brottsoffren och föräldrar till en våldtagen flicka är också att betrakta som brottsoffer. Artikeln har nu redigerats så att de med rätta kritiserade delarna strukits. Den har också försetts med en fotnot om detta.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Redaktionen

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.