samnytt-telegram
Kultur

Samnytt startar Telegram-kanal

Publicerad 6/10/2021
Annons

I och med att meddelande-tjänsten Telegram sakta men säkert vinner mark i Sverige startar Samnytt en egen Telegram-kanal. De senaste ändringarna i användarvillkoren samt ständiga problem med spionprogram och trojaner hos konkurrenten Whatsapp – som ägs av Facebook – har möjliggjort framgångarna för Telegram.

I januari 2021 hade meddelandetjänsten 500 miljoner användare över hela världen.

LÄS MER: Användare av appen WhatsApp kan ha fått spionprogram installerat och blivit övervakade

I motsats till Whatsapp finns det i Telegram möjlighet att följa medier genom att ansluta sig till deras kanaler. På det sättet får man nya uppdateringar direkt i appen. Samnytts chefredaktör Egor Putilov förklarar:

– Det är betydligt mer demokratiskt jämfört med tex Twitter eller Facebook eftersom varje meddelande har samma status – och det är du själv som väljer vilka medier och kanaler du vill ska synas hos dig. Det är ingen hemlighet att både Twitter och Facebook använder så kallade sänkande algoritmer mot högermedier – som minskar synligheten och exponeringen för oss.

– Enligt uppgifter finns det olika listor på Twitter med olika nivåer av sänkning. Syftet är inte att få bort högern helt från plattformen – utan att försvåra för dem att nå fram till andra användare. Man kan fortfarande få många retweets osv – men det är betydligt högre tröskel för de som finns med på listorna. Man ska nämligen uppnå ett visst antal interaktioner inom en kort tid för att en tweet ska komma över den sänkande algoritmen.

– Att regeringen samtidigt öppet skryter om direkta telefonlinjer till sociala medier – med hjälp av vilka de tar bort ”orimligt innehåll” och så kallade påverkanskampanjer – gör det ännu mer problematiskt. Och att regeringen sedan lägger skattebetalarnas pengar på att muta dessa företag med nästan gratis el är inget mindre än en skandal.

LÄS MER: Regeringen har fått direkt hotline till Facebook – ska ta bort ”orimliga saker” och ”problematiska kampanjer”

– Samtidigt producerar Samnytt betydligt mer eget material i nuläget än för bara ett halvt år sedan. Så om du inte vill missa våra granskningar, reportage, avslöjanden och annat innehåll – följ vår nya Telegram-kanal på denna länk.

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons