Vi påminner varje månad – genom popup och banner på sidan – om varför det är viktigt för alla de som inte stöttar Samnytt att börja göra det. Tyvärr är det enkelt att strunta i det, för att man inte orkar eller kanske inte vill när man ändå kan läsa det mesta vi skriver gratis. Men i tider som dessa, när gammelmedia intensifierar motståndet, när vänsteretablissemanget börjar attackera oss med så kallad lawfare för att försöka krossa vår ekonomi och när det står och väger mellan om en SD/M-regering eller en S/MP-regering vinner nästa val, då är det dags att inse allvaret i att hjälpa till att bevara aktiv alternativmedia.

En del av er som läser detta är redan prenumeranter eller donerar lite varje månad – det ska ni ha ett stort tack för! Inte bara från oss på redaktionen utan även från de som läser Samnytt utan att bidra, eftersom de kan göra det endast på grund av ert stöd. Så tack till dig som är prenumerant eller donerar varje månad. Du hjälper Sverige att bli en bättre och mer sansad plats!

Till dig som läser Samnytt men valt att inte bidra: Snälla tänk om! Vi har precis näsan ovanför vattenytan ekonomiskt och har till och med fått skära ner på verksamheten för att inte gå rejält minus. Ekonomin är skör och vi förstår att det i rådande dyrtider är fler än vi som har det så. Men en prenumeration kostar så lite som 69 kronor i månaden. Skulle alla som läser Samnytt bidra med det beloppet hade vi kunnat göra mycket mer, avslöja mycket nytt och ta upp konkurrensen än skarpare med gammelmedia.

Just nu står Samnytt inför hårda attacker på olika fronter: Vänstern gör det till vana att stämma oss för förtal och även om vi räknar med att vinna dessa mål, så är det svenska rättsväsendet högst osäkert, ja närmast nyckfullt. Med en större intäktsström från våra läsare kan vi hantera dessa juridiska tvister lättare, och dessutom stå starka om rättsväsendet visar sig vara lika rättsosäkert som man kan misstänka.

Just nu är det den så kallade ”Näthatgranskaren” Tomas Åberg som stämmer oss för att vi skrev om honom och den uppmärksammade rättegång han dragit igång mot medborgarjournalisten Joakim Lamotte. En bisarr stämning vars syfte är att skrämma oss till tystnad, att inte våga berätta vad som händer i verkligheten. En annan stämning kommer från en person i klimatextremistiska grupperingen ”Återställ våtmarkerna” som inte gillade att vi granskade honom, trots att han och hans gelikar valt att ställa sig i offentlighetens ljus med sina aktioner.

Vänstern har fått smak på att använda lagen för att tysta motståndarna och krossa vår verksamhet. Tidigare har det varit lagen om hets mot folkgrupp som Tomas Åberg använt mot folk som uttrycker sin åsikt på nätet. Numera är förtalslagen också populär för att tysta kritiker. Båda lagarna måste ändras om vi ska ha ett fritt, öppet och demokratiskt samhälle, men just nu är situationen som den är.

Vi behöver ditt stöd för att hantera rättsprocesserna och stå stadiga i framtiden.

Reklamen blockeras fortfarande effektivt. Bakgrunden till detta är att Samnytt 2018 censurerades och blockerades av Google efter ett möte mellan dåvarande S-regeringen och Google.

Annonsnätverk så som Google och andra aktörer klassar vårt innehåll på hemsidan som ”farligt” eller ”hatiskt” för att vi rapporterar ocensurerat om verkligheten. Exempelvis klassade de bisarrt nog denna artikel som ”farlig” eller ”hatisk”; en artikel som alltså handlar om en opinionsundersökning!

Deras bedömningar är skräddarsydda för att stänga oss ute från annonsmarknaden, begränsa våra ekonomiska resurser och därmed vår möjlighet att bedriva journalistik. Om vi hade släppts in skulle vi ha en helt annan ekonomisk situation med tanke på vår trafik, men Google och de andra gläder sig över att de ha makten att strypa vår tillväxt och försvaga vår röst i det demokratiska samtalet.

Vi har heller inget statligt stöd som gammelmedia eller några andra inkomstkällor. Vi är helt beroende av er läsare.

Att våra motståndare kan hålla oss mindre inflytelserika än vad vi hade kunnat vara innebär att de slipper ta debatten och får större makt att diktera hur allmänheten uppfattar samhällsutvecklingen. Det är bland annat därför Socialdemokraterna fortfarande ligger på 37 procent i opinionen. De har ett oerhört starkt propagandamaskineri, inte minst i media.

Många tar Samnytt för givet. Tyvärr är det lätt att göra så, att inte reflektera över vilka resurser som krävs för att driva en tidning som vår. Vi och vår föregångare har funnits i över 13 år. Vi har till skillnad från nästan alla andra behållit kommentarsfältet i anslutning till artiklarna som blivit något av en community för våra läsare.

Det har vi gjort därför att vi tycker att alla ska ha en röst i det offentliga samtalet i en demokrati och därför att vi vet att det är uppskattat av våra läsare. Vi har gjort det trots att det kan användas – och har använts – mot Samnytt när några bakom anonymitetens skydd skrivit omdömeslösa saker som alla andra får lida för. Vi har gjort det för er, våra läsare, därför att vi vet att ni uppskattar att ha någonstans att uttrycka era åsikter och diskutera.

Men de allra flesta läser Samnytt utan att bidra för att täcka de kostnader och det inkomstbortfall vi har beskrivit ovan. De som stöttar oss har gjort det möjligt för oss att behålla våra medarbetare som jobbar 7 dagar i veckan med detta, inklusive helger alltså. Semester är en lyx – våra journalister lyckas klämma in två max tre lediga veckor per år. Mer går inte om tidningen ska kunna producera innehåll varje dag. Vi har på senare tid tvingats skära ner både på reportrar och stödfunktioner i verksamheten för att få ekonomin att gå ihop.

Att ta Samnytt för givet är som sagt lätt om man inte tänker på vad som krävs för att driva en tidning som denna. Men om inte fler börjar fråga sig om det inte är värt de 69 kronor per månad det kostar att finansiera Sveriges största alternativmedia – och svarar ja på den frågan – då måste de som inte bidrar i stället fråga sig om de föredrar en mediemarknad utan Samnytt, om de vill bjuda våra meningsmotståndare och journalisterna i gammelmedia på att jubla och korka upp rödvinet när vi tvingas ta ned skylten.

Hjälp oss stå emot vänsterns nya stämningar och stötta Samnytts överlevnad.

– Klicka HÄR för att bli prenumerant. Föredrar du att bidra med en lägre summa? Klicka HÄR för att själv välja ditt stöd.