Under ett direktsänt reportage frilansjournalisten Joakim Lamotte gjorde i Trollhättan för två och ett halvt år sen bestals han på sin utrustning. Nu står en 26-årig man åtalad för stölden.

Det var i december 2019 som Joakim Lamotte besökte det så kallade utsatta området Kronogården i Trollhättan. Där ville han tala med de ungdomar som då hade ägnat sig åt att attackera polisen och bränna upp bilar. Efter en stund fick Lamotte sin kamera stulen och sändningen avbröts.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här attackeras journalisten Lamotte i livesändning medan polisen tittar på

Säkerheten var hög då rättegången inleddes på måndagen i Vänersborgs tingsrätt. Inga vänner till den åtalade 26-åringen som kunde störa dök dock upp. Inte ens huvudpersonen själv fanns på plats utan via länk.

– Dels att han är med på länk och dels att rättegången inte är i Trollhättan gör nog att de här personerna inte har orkat sig hit. De brukar hålla sig i sitt område och lämnar inte det, sa Joakim Lamotte till TTELA när rättegången var slut.

Nekar till brott

Den åtalade 26-åringen nekar till brott och uppträdde flera gånger irriterat under åklagarens sakframställan.

– Jag var på plats. Jag tycker inte om hans arbete, sa kanske lite dumma saker, men jag har inte tagit någon telefon, jag är inte 12 år gammal. Varje människa som var där har på sig svarta kläder. Jag har inte tagit nån jävla telefon, ärligt talat mannen, sluta anklaga mig, ingen kommentar, ingen kommentar.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Lamotte åter i Trollhättan – Samhällsnytt bevakar på plats

Den viktigaste delen i åklagarens bevisning är ett flertal filmklipp från händelserna, dels från en polismans kroppskamera, dels filmsekvenser från Samnytt.

– Det var omöjligt att intervjua människor med tanke på hur de här killarna betedde sig. Det var en läskig situation, det kunde ha gått hursomhelst, men jag försökte hålla mig kall. Det gick fort, en hand kom snett bakifrån och tog min utrustning. Det var kaos och det var folk runt mig överallt, berättade Lamotte och sa att alla på plats jublade när mobiltelefonen blev stulen.

Dom i målet väntas om några veckor.