Bar

Foto: Piqsels

Inrikes

Samtliga coronastängda krogar har öppnat igen

Publicerad 6/14/2020
Annons

I slutet av mars infördes förbud mot trängsel på krogar, i ett försök att mildra spridningen av coronaviruset. Sedan dess har hundratals krogar fått anmärkningar av kommunala inspektörer. De krogar som inte vidtog åtgärder tvingades stänga. Nu har dock samtliga öppnat igen.

I landets två största städer, Göteborg och Stockholm, har sammanlagt 17 krogar tvingats stänga på grund av brott mot coronarestriktionerna, de flesta i huvudstaden.

I Stockholm har kommunala inspektörer besökt 716 krogar. Hela 213 av dem fick anmärkningar men endast 14 tvingades till slut att stänga. Nu har de öppnat igen, rapporterar SVT.

– Det finns alltid slarvpellar, säger Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholm stad, ursäktande.

I fredags besökte stadens inspektörer 22 krogar i Stockholm, varav sju fick anmärkningar.

– Det är ju en tredjedel så det är inte helt lyckat, konstaterar Brådenmark.

Sammanlagt 4892 personer har hittills avlidit i Sverige på grund av viruset, varav 2186 personer i Stockholm.

Inte bara krögarnas ansvar

När fotbollssäsongen drar igång hoppas Brådenmark att sportbarer och pubar inte ska släppa in för många besökare. Men med en ofta öltörstande publik och matcher inför tomma läktare väntas ändå trängsel där matcherna sänds. Brådenmark anser dock att det inte bara är krögarnas ansvar att se till att restriktionerna upprätthålls utan säger att besökarna har ett ”lika stort ansvar”.

I Göteborg leder var fjärde besök till en anmärkning, enligt Peter Löwendahl, presskontakt på miljöförvaltningen Göteborgs stad. De vanligaste anmärkningarna handlar om att borden står för tätt eller att det är mycket folk som står och hänger i baren, vilket inte längre är tillåtet. Det är inte inspektörerna som fattar beslut om stängning, det görs av smittskyddsläkare.

– Ser vi något som är väldigt allvarligt skickar vi det vidare till smittskyddsläkare direkt, säger Löwendahl.

Har öppnat igen

Av de totalt 449 inspektioner som utförts i Göteborg ledde 118 till anmärkningar och tre krogar stängdes. Liksom de som tvingades stänga i Stockholm har även dessa krogar öppnat igen.

I Malmö rapporteras endast ett café ha tvingats stänga. Nära 300 inspektioner har utförts i den skånska staden och 40 anmärkningar har gjorts.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons