inre ringvägen

Foto: Jorchr.

Inrikes

Sänkt hastighetsgräns på 111 mil väg påstås rädda 16 liv

Publicerad 10/28/2019
Annons

Under 2019 års resterande månader kommer Trafikverket att genomföra en hastighetssänkning på landets vägar. 111 mil sänks från 90 till 80 km/timme, med enstaka undantag där sträckor sänks från 110 till 100 och 100 till 80. Samtidigt får nio mil väg en höjd hastighetsgräns, från 90 till 100.

I dag måndag den 28 oktober togs beslutet om vilka vägsträckor som omfattas av förändringarna och kommer att skyltas om. Hastighetsgränserna anpassas i hela landet med ca 20 mil väg i norr, ca 25 mil i västra Sverige och drygt 16 mil i södra delen av landet. Dessa kommer att träda i kraft mellan 4-6 november.

De sträckor där hastighetsgränsen ska höjas kommer ändringen att träda i kraft efter hand som dessa byggts om till mötesseparerade.

Fram till 2025 ska Trafikverket skylta om 425 mil väg för att få en lägre hastighetsgräns medan den kommer höjas på 120 mil väg med förhöjd säkerhetsstandard. Ändringarna beskrivs som en av många åtgärder för att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken.

– Rätt hastighet är en förutsättning för att minska antalet dödade och skadade i trafiken, säger Sandra Nordahl, enhetschef Nationell Samhällsplanering. Om alla tar sitt ansvar och håller hastigheten kan vi rädda minst hundra liv varje år. När vi lättar på gasen sparar vi dessutom på bränslet och minskar utsläppen.

Arbetet med vilka vägsträckor som får en ändrad hastighetsbegränsning inleddes i våras mellan Trafikverket och kommuner, regioner och andra samhällsaktörer. Respektive region skickade förslag på vägsträckor på remiss som sedan gåtts igenom.

Enligt Nordahl kan 16 liv per år räddas med förändringarna.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons