Både Sverige och EU är beredda att sänka miljökraven för att trygga livsmedelsförsörjningen som störts i och med kriget i Ukraina.

På måndagen möttes EU:s landsbygdsministrar för att diskutera situationen på jordbruksmarknaderna efter invasionen av Ukraina. Enligt landsbydsminister Anna-Caren Sätherberg (S) är regeringen villig att tillfälligt sänka klimatambitionerna för att trygga livsmedelsförsörjningen.

– Sveriges regering tycker att vi ska ha höga klimatambitioner. Men vi kan också se i det läge vi har just nu, där Ukraina och Ryssland är som stora kornbodar för hela världen, att vi behöver åtgärder som tillfälligt ser annorlunda ut, sa hon till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: LISTA: Här är maten som blivit dyrare

– Det är tufft. Det är dyra insatsvaror, det är dyra drivmedel och vi tittar på handelsgödsel för nästa års sådd. Det är ett besvärligt läge, men vi måste så mera helt enkelt. Och samtidigt stötta Ukraina.

Ska rädda världshaven

För bara en månad sen betonade regeringen hur allvarlig den påstådda klimatkrisen är då man lanserade ”ett kraftfullt åtgärdsprogram med 55 åtgärder för att minska plastens påverkan på klimatet och miljön”. Förbrukningen av muggar och matlådor av engångsplast ska ha minskat med 50 procent till 2026.

Ännu närmare i tiden ligger den ”världsledande” klimatuppgörelse som samtliga riksdagspartier – inklusive Sverigedemokraterna – sade ja till.