Polismyndigheten nekar tillstånd för en ny koranbränning utanför Turkiets ambassad. Detta efter dialog med Säkerhetspolisen (Säpo). Myndigheterna gör bedömningen att ”den allmänna ordningen och säkerheten inte kan garanteras”.

Efter att den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan brände koranen utanför Turkiets ambassad i januari har den muslimska världen rasat av ilska. Turkiet har meddelat att landet inte kan godkänna Sveriges Nato-ansökan.

LÄS ÄVEN: Erdogan kräver lagändring i Sverige: ”Inget Nato så länge koranen bränns”

Sedan dess har den regeringen har lanserat en kampanj i den muslimska världen för att ta avstånd från ”högerextremisten” Rasmus Paludan och grundlagsskyddade koranbränningar, vilket Samnytt rapporterade om.

LÄS ÄVEN: Regeringens fatwa: Tar avstånd från ”högerextremisten” Paludan

Även tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt är besvärad över att muslimer är kränkta och att Nato-processen har stannat upp. M-veteranen medverkade nyligen i SVT Utrikesbyrån där han framförde kritik mot Polismyndigheten som hade godkänt koranbränningen. Vidare öppnade Bildt för att yttrandefriheten kan behöva inskränkas i Sverige och antydde att koranbränning är ett ”hatbrott”.

LÄS ÄVEN: Carl Bildt vill inskränka yttrandefriheten: ”Den är inte absolut – finns gränser”

På onsdagen följde Polismyndigheten regeringen och Carl Bildts linje. Myndigheten meddelar att efter en dialog med Säpo är beskedet att den allmänna ordningen och säkerheten inte kan garanteras om koranbränningen skulle genomföras.

LÄS ÄVEN: Muslimpartiet Nyans: Koranbrännare ska fängslas

Enligt Säpo har antalet attentatshot mot Sverige ökat efter av Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad.

Den nya koranbränningen utanför Turkiets ambassad skulle genomföras klockan 12 på torsdagen. Det är inte Paludan som har ansökt om tillstånd utan en ”privatperson som företräder en kulturförening”, rapporterar SVT.

Talibaner och IS hotar med terrrordåd

På tisdagen rapporterade Samnytt att flera högt uppsatta inom Afghanistans styre – det vill säga afghanska talibanerna – hotat med självmordsbombningar i Europa som svar på koranbränningar.

Abdul Hayee Zaeem, informations- och kulturchef för Ghor, hotade med direkta attacker och sa att demonstranterna ”är redo att utföra martyrattacker” i bland annat Stockholm.

Den 23 januari skrev Abdul Hayee Zaeem på Twitter: ”Rasmus Paludan, en svensk medborgare, satte eld på den heliga Koranen. Islams lejon borde reagera på denna onda handling på ett sådant sätt att hjärtat av Stockholm, Sverige, kan vara skakat flera gånger. Dessa onda handlingar av otrogna skadar inte islam, utan de ger muslimerna en möjlighet att lära ut en sådan läxa till de otrogna som de inte har varit med om.”

LÄS ÄVEN: Talibaner hotar med terrorattacker i Stockholm som hämnd för koranbränningar
LÄS ÄVEN: Internationell islamisk domstol föreslås – koranbrännare ska AVRÄTTAS